Νέα

Προσκυνηματική εκδρομή στην Μυτιλήνη 2019

Ευχαρίστως σας γνωρίζομεν ότι η Ιερά Μητρόπολη μας, υ­πό την αιγί­δα του Σε­βα­σμιωτάτου Μη­τρο­πο­λί­του μας κ. Χρυσοστόμου, διοργανώνει πενθήμερο προσκυνηματικό οδοιπορικό στην Μυτιλήνη. Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί από 1 έως και 6 Σεπτεμβρίου 2019, και θα περιλαμβάνει επίσκεψη  σε όλα τα ιερά προσκυνήματα της νήσου Λέσβου. Το προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί ακτοπλοϊκώς, η δε διαμονή μας θα είναι σε ξενοδοχείο μέσα στην πόλη της Μυτιλήνης “BLUE SEA HOTEL”, με ημιδιατροφή.

Πρόγραμμα Εκδρομής

1η μέρα (Κυριακή 01/09): ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ – ΚΑΒΑΛΑ – ΕΝ ΠΛΩ

Αναχώρηση την Κυριακή στις 23:00 μ.μ για Καβάλα. Επιβίβαση στο πλοίο και απόπλους στη 01.00 π.μ.. Διανυκτέρευση εν πλω.

2η μέρα (Δευτέρα 02/09): ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 11.00 π.μ. θα φτάσουμε στο λιμάνι της αρχοντικής Μυτιλήνης όπου το θέαμα που αντικρίζουμε είναι μοναδικό. Η πόλη της Μυτιλήνης χτισμένη αμφιθεατρικά, σε επτά λόφους, με υπέροχα αρχοντικά, δεκάδες μαγαζιά και στο κέντρο, ο επιβλητικός τρούλος του Αγ. Θεράποντα, μας καλωσορίζουν, με το πιο ζεστό τους χαμόγελο. Ξεκινάμε με κατεύθυνση τον Ιερό Ναό του Αρχάγγελου Μιχαήλ στο Καγιάνι. Περνάμε ανάμεσα από δεκάδες υπέροχα αρχοντικά, τα οποία συναγωνίζονται σε αρχιτεκτονική αρμονία. Κατευθυνόμαστε στο προαύλιο χώρο του ναού, γεμάτο με πεύκα και με θέα αντίκρυ το Αιγαίο και τα Μικρασιατικά παράλια και επισκεπτόμαστε και προσκυνάμε τη χάρη του αρχάγγελου. Επόμενη στάση το κέντρο της Μυτιλήνης. Αφήνουμε το λεωφορείο και περπατάμε στα πλακόστρωτα στενά, ανάμεσα σε παραδοσιακά καφενεδάκια και ουζερί. Χαζεύουμε την τοπική αγορά, γεμάτη ιχθυοπωλεία, μανάβικα και μαγαζάκια με τοπικά προϊόντα. Στην καρδιά της πόλης προσκυνάμε τον επιβλητικό ναό του Αγίου Θεράποντα, τον Μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, των Αγίων Αποστόλων και μια από τις παλαιότερες εκκλησίες του νησιού, των Αγίων Θεοδώρων. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος στην πόλη του νησιού.

 3η μέρα (Τρίτη 03/09): ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΡΑΦΑΗΛ – ΜΑΝΤΑΜΑΔΟΣ

 Αναχωρούμε το πρωί για τις Καρυές όπου βρίσκεται μέσα σ’ ένα ολόδροσο περιβάλλον το γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Ραφαήλ το οποίο ιδρύθηκε το 1963 μετά από ένα θαυμαστό κύκλο ονείρων, που οδήγησαν στην ανεύρεση των λειψάνων των Αγίων ΡαφαήλΝικολάου και Ειρήνης που μαρτύρησαν από τους Τούρκους το 1463. Εκεί θα παρακολουθήσουμε την Θεία λειτουργία Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου. Έπειτα αναχωρούμε με προορισμό τον Μανταμάδο, το χωριό όπου βρίσκεται το Μοναστήρι του Ταξιάρχη (προστάτης του νησιού), με την θαυματουργή εικόνα του, μοναδική στην Ορθοδοξία, ανάγλυφη και φιλοτεχνημένη από το αίμα των μοναχών και από πηλό. Ελεύθερος χρόνος για προσκύνημα.

Το απόγευμα επιστροφή στην Μυτιλήνη και χρόνος ελεύθερος. Διανυκτέρευση.

4η μέρα (Τετάρτη 04/09): ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΑΓΙΑΣΟΣ – ΠΛΩΜΑΡΙ – ΚΑΤΑΚΟΜΒΕΣ ΑΓΙΑΣ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗΣ

Πρωινό και αναχώρηση για την γραφική Αγιάσο, ένα από τα πιο ωραία χωριά του νησιού, με μεγάλη παράδοση στην αγγειοπλαστική και στην ξυλογλυπτική. Περιήγηση στα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού που θα μας οδηγήσουν στην εκκλησία της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας, ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Ορθοδοξίας, με την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, φιλοτεχνημένη από τον Ευαγγελιστή Λουκά, με μαστίχα και κερί. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας και καταλήγουμε μετά από μία καταπληκτική διαδρομή στο ξακουστό Πλωμάρι, όπου θα έχουμε χρόνο για φαγητό στα ταβερνάκια και βόλτα να γνωρίσουμε την πόλη. Αργότερα συνεχίζουμε  προς την Μυτιλήνη, αφού πρώτα σταματήσουμε καθ’ οδόν να γνωρίσουμε και να προσκυνήσουμε στις κατακόμβες της Αγίας Μαγδαληνής στο Σκόπελο (ένα από τα πέντε χωριά της Γέρας). Αργά το απόγευμα μετάβαση στη Μυτιλήνη και χρόνος ελεύθερος για βόλτα. Διανυκτέρευση.

5η μέρα (Πέμπτη 05/09): ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΜΟΝΗ ΛΕΙΜΩΝΟΣ – ΠΕΤΡΑ – ΜΟΛΥΒΟΣ

Πρωινό και αναχώρηση για την Μονή Λειμώνος το σημαντικότερο μοναστήρι του νησιού που χτίστηκε το 1523 και αποτέλεσε πνευματικό κέντρο του νησιού και κρυφό σχολειό στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Συνεχίζουμε για την Πέτρα και επίσκεψη στην Παναγία την Γλυκοφιλούσα (114 σκαλιά πάνω στο βράχο) και το Ναό του Αγ. Νικολάου. Αναχώρηση για τον Μόλυβο, που έχει χαρακτηρισθεί διατηρητέος οικισμός και είναι ο,τι πιο τουριστικό έχει να επιδείξει η Λέσβος. Ελεύθερος χρόνος για γεύμα εξ’ ιδίων. Μέσω Καλλονής επιστροφή στο ξενοδοχείο και χρόνος για ξεκούραση. Το βράδυ μετάβαση στη Μυτιλήνη και χρόνος ελεύθερος για βόλτα. Διανυκτέρευση.

6η μέρα (Παρασκευή 06/09):

Αναχώρηση από το ξενοδοχείο. Επιβίβαση στο καράβι και αναχώρηση για Καβάλα στις 6.00 π.μ.

Τιμή συμμετοχής το άτομο σε δίκλινο: 250,00 €

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 10 Αυγούστουυ 2019 στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως:

π. Αθανάσιος Παπαδάκης (Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος) 25920-23450 και 6946-556534  

π. Ζαχαρίας Μέγγας  6936170846

——————–

Η ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤHN ΜΥΤΙΛΗΝΗ 01-05/07 ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:

  • ΚΑΒΑΛΑ – ΜΥΤΙΛΗΝΗ  – ΜΥΤΙΛΗΝΗ-ΚΑΒΑΛΑ 
  • ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΑΣ ΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗ
  • 4 ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΜΕ ΗΜΙΔΙΑΤΡΟΦΗ (πρωινό – γεύμα)
  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ
  • ΚΟΣΤΟΣ ΑΝΑ ΑΤΟΜΟ ΣΕ ΔΙΚΛΙΝΟ ΔΩΜΑΤΙΟ: 250,00 €
  • O ΦΟΡΟΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ  ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΙΜΗ

ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:  Ότι αναφέρεται ως προαιρετικό ή προτεινόμενο στο πρόγραμμα.

Παρατηρήσεις:

1) Η εγγραφή θεωρείται έγκυρη με προκαταβολή 150 Ευρώ κατ’ άτομο.

2) Οριστική εξόφληση το αργότερο μέχρι 10/08/2019.

3) Η Ι. Μητρόπολη διατηρεί δικαίωμα σχετικής τροποποιήσεως του προγράμματος, εάν καιρικές συνθήκες, λόγοι ανωτέρας βίας, ή τεχνικοί λόγοι καθιστούν τούτο αναγκαίο.

——————————–

Ιερός Ναός Αρχάγγελου Μιχαήλ

Η Ιερά Μονή των Παμμεγίστων Ταξιαρχών βρίσκεται στην κωμόπολη Μανταμάδος στην Λέσβο (Μυτιλήνη).  Πρόκειται για βυζαντινό μοναστήρι του οποίου η λειτουργία διακόπηκε μάλλον κατά την κατάκτηση του νησιού από τους Τούρκους γύρω στα 1462 μ.Χ. Κατά τα μέσα του 19ου αιώνα μ.Χ. ζούσανε εδώ λιγοστοί μοναχοί έχοντας αφιερώσει την ζωή τους στην νηστεία και στην αδιάλειπτη προσευχή και δοξολογία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Γύρω στο 10ο με 11ο αιώνα, όταν το Βυζαντινό κράτος μεσουρανούσε, οι Σαρακηνοί πειρατές βρίσκονταν κι αυτοί στις δόξες τους. Λυμαίνονταν τα νησιά του Αιγαίου, λήστευαν, έκαιγαν κι αιχμαλώτιζαν ανθρώπους, που τους προόριζαν για τα σκλαβοπάζαρα της Ανατολής. Ή Λέσβος, πλούσια κι ελκυστική, είχε γίνει διαλεχτή λεία των κουρσάρων. Στην τοποθεσία Λεσβάδος, κοντά στο Μανταμάδο, υπήρχε μια αρχαία πολιτεία, ο Στένακας, και όχι πολύ μακριά της ένα μοναστήρι των Ταξιαρχών, που η ίδρυση του χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Ιερός Ναός Αγίου Θεράποντα

O Ναός μας είναι αφιερωμένος στον Άγιο Θεράποντα, τον επίσκοπο Κύπρου. Καταγόταν από τα ευλογημένα χώματα της Ανατολής. Βασική επιδίωξη και διακαής πόθος του ήταν να αρέσει στο Θεό, να μην ντροπιάσει ποτέ τη Χριστιανική του ιδιότητα και να κηρύττει ανά πάσα στιγμή το Λόγο του Θεού. Ο λαός εκτιμώντας τον αποστολικό του ζήλο, τον εξέλεξε επίσκοπο Σάρδεων της Μικράς Ασίας. Επί εικονομαχίας, οι πολέμιοι των ιερών εικόνων συλλαμβάνουν τον εικονόφιλο επίσκοπο Θεράποντα, τον βασανίζουν ανηλεώς και τον εξορίζουν. Ο Άγιος επισκέπτεται τα Ιεροσόλυμα, πραγματοποιώντας μια βαθιά του επιθυμία να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο και τα άλλα προσκυνήματα. Μετά από κάποιο θαύμα που έκαμε ο Άγιος – ανάστησε το νεκρό γιο μιας Εβραίας – φεύγει στην Κύπρο και τοποθετείται εκεί επίσκοπος. Σε μια επιδρομή των Αράβων τον κατάσφαξαν πάνω στην Αγία Τράπεζα την ώρα που λειτουργούσε!

Ο Ναός μας είναι ο μεγαλύτερος του νησιού μας και αποτελεί κράμα Βυζαντινού και Γοτθικού ρυθμού με στοιχεία Μπαρόκ. Στη θέση του υπήρχε από το 17ο αιώνα ένα μικρό παρεκκλήσι αφιερωμένο στον Άγιο, που εξυπηρετούσε τις λειτουργικές ανάγκες των αρρώστων του “Ξενοδοχειού”, του μοναδικού τότε Φιλανθρωπικού Ιδρύματος, στο οποίο νοσηλεύονταν οι άρρωστοι, έβρισκαν στοργή οι ηλικιωμένοι και στέγη οι άστεγοι και οι ταξιδιώτες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πηγές ο πρώτος Ναός χτίστηκε πάνω στα ερείπια αρχαίου οικοδομήματος, που πιθανότητα να ήταν ο ναός του θεού Απόλλωνα ή η σχολή της ποιήτριας Σαπφώς.

Μητροπολιτικός Ναός Αγίου Αθανασίου Μυτιλήνης

O ναός του Αγίου Αθανασίου, μητροπολιτικός από τις αρχές τουλάχιστον του 18ου αιώνα, βρίσκεται στο κέντρο της παλαιού οικισμού της Μυτιλήνης και είναι διακριτός από μεγάλη απόσταση λόγω του μνημειώδους γοτθικού κωδωνοστασίου του. Εσωτερικά κοσμείται κυρίως από τα ξυλόγλυπτα και τις νατουραλιστικές τοιχογραφίες του και λαμπρύνεται από το σκήνωμα του αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, το οποίο φιλοξενεί για περισσότερους από δύο αιώνες.

Ο ναός ανήκει στον τύπο της σταυροειδούς τρίκλιτης βασιλικής με εγγεγραμμένο θόλο. Το τέμπλο του είναι ένα από τα ωραιότερα δείγματα της μεταβυζαντινής ξυλογλυπτικής τέχνης στη Λέσβο. Στα θωράκιά του έχουν φιλοτεχνηθεί διάφορες παραστάσεις από το φυτικό και το ζωικό βασίλειο και άλλα σύμβολα.

Ιερός Ναός Αγίων Αποστόλων

Ένας από τους πέντε παλαιούς ναούς της Mυτιλήνης, ο ναός των Aγίων Aποστόλων Πέτρου και Παύλου βρίσκεται σε απόσταση εκατό περίπου μέτρων από το Mητροπολιτικό ναό του Aγίου Aθανασίου, του οποίου απετέλεσε παρεκκλήσιο από το 1938, οπότε η ενορία του συγχωνεύθηκε με την της Mητροπόλεως. Σήμερα είναι ιδρυματικός ναός, υπαγόμενος στο Xριστιανικό Kέντρο Nεότητος “O Oυγγροβλαχίας Iγνάτιος”, στον περίβολο του οποίου βρίσκεται.

Όπως φαίνεται από δύο κτιτορικές επιγραφές, στο υπέρθυρο της κυρίας εισόδου και σε έναν από τους κίονες του νάρθηκα, ο ναός ανηγέρθη εκ βάθρων το 1815, με πρωτοστάτη τον τότε Mητροπολίτη Kαλλίνικο και κάλφα τον Δημήτρη Mεϊμάρη. Γνωρίζουμε όμως από τις εγγραφές του Kωδίκων της Mητροπόλεως Mυτιλήνης ότι ναός των Aγίων Aποστόλων υπήρχε, προφανώς στο ίδιο σημείο, τουλάχιστον από τον 18ο αιώνα.

Ιερός Ναός Αγίου Θεοδώρου

O ναός των Aγίων Θεοδώρων βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από το μητροπολιτικό ναό του Aγίου Aθανασίου. Eίναι τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένη την οροφή του μεσαίου κλίτους, η οποία οικοδομήθηκε το 1795 για να αντικαταστήσει παλαιότερο ναό, ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς από πυρκαγιά.

Kατά την πυρκαγιά καταστράφηκε προφανώς και το αρχείο του ναού, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε τίποτε για την προ του 1795 περίοδο. Σύμφωνα με την παράδοση, ο παλαιότερος ναός ήταν η μητρόπολη της Mυτιλήνης, τουλάχιστον για κάποια περίοδο μετά την άλωση της Λέσβου από τους Oθωμανούς. H παράδοση ενισχύεται από το ότι στην υψηλότερη βαθμίδα του αρχιερατικού θρόνου έχει χαραχθεί το ψαλμικό χωρίο που συνήθως τοποθετείται στο ίδιο σημείο των θρόνων καθεδρικών ναών.

Ιερά Μονή Αγίου Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης

Στον λόφο των Καρυών, επάνω από τη λουτρόπολη της Θερμής, μέσα στους ελαιώνες προβάλλει η ιερά μονή του Αγίου Ραφαήλ, σημαντικό σύγχρονο προσκύνημα της Λέσβου, που προσελκύει πλήθη επισκεπτών κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με την παράδοση, ιδρύθηκε στη βυζαντινή εποχή και ήταν αφιερωμένη στο Γενέσιο της Θεοτόκου. Το 1235 καταστράφηκε από πειρατές, οι μοναχές της σφαγιάσθηκαν και η ηγουμένη της Ολυμπία θανατώθηκε μαρτυρικά. Το 1433 επανιδρύθηκε και το 1454 αναζωογονήθηκε όταν εγκαταστάθηκαν εδώ ο ιερομόναχος Ραφαήλ και ο διάκονος Νικόλαος. Το 1463 η μονή καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Τούρκους, με αφορμή μία εξέγερση των κατοίκων. Οι μοναχοί και οι πιστοί σφαγιάσθηκαν, και βρήκαν μαρτυρικό θάνατο ο ηγούμενος Ραφαήλ, ο Νικόλαος, και η μικρή Ειρήνη, κόρη του τοπικού άρχοντα.

Η μονή ερειπώθηκε και στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε μόνο ένα εξωκκλήσι της Παναγίας.  Μετά την Τουρκοκρατία, τα κτήματα της περιοχής περιήλθαν σε ιδιώτες και κατά τις εργασίες οικοδόμησης νέου ναΐσκου, το 1959, αποκαλύφθηκαν και ταυτίστηκαν από τους κατοίκους τα ερείπια της μονής και οι τάφοι με τα λείψανα των τριών αγίων και της οσίας Ολυμπίας. Η σημερινή, γυναικεία μονή ιδρύθηκε το 1963 και εγκαινιάσθηκε το 1969.

Μοναστήρι του Ταξιάρχη

Ο «Ταξιάρχης» είναι προστάτης και πολιούχος του Μανταμάδου αλλά θεωρείται και προστάτης ολόκληρου του νησιού.

Μέχρι σήμερα η εικόνα του προκαλεί δέος με το αυστηρό ύφος του Αρχαγγέλου, τα μεγάλα μάτια και το μαύρο χρώμα, τη φοβερή ρομφαία και τα επιχρυσωμένα φτερά. Η εικόνα στο εσωτερικό του ναού είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

 Σύμφωνα με τον θρύλο, η μονή δέχθηκε την επιδρομή Σαρακηνών πειρατών, οι οποίοι κατέσφαξαν τους μοναχούς με εξαίρεση έναν νέο δόκιμο καλόγερο, ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησιάς. Από εκεί είδε μετά το μακελειό τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών. Παίρνοντας χώμα, που είχε ποτιστεί με το αίμα τους, και κερί έφτιαξε τη μορφή του «Ταξιάρχη», όπως πρόλαβε να την αντικρίσει.

Σήμερα βλέπουμε μόνο το κεφάλι και όχι ολόκληρο το σώμα, όπως το είχε φτιάξει ο μοναχός. Οι πιστοί εναποθέτουν μέχρι σήμερα ως τάματα σιδερένια παπούτσια, επειδή η παράδοση θέλει τον Αρχάγγελο να τα φορά τις νύχτες.

Παναγία Βρεφοκρατούσσα «Παναγία της Aγιάσου»

H Kοίμηση της Θεοτόκου, γνωστότερη ως «Παναγία της Aγιάσου», είναι ένας από τους πλέον επισκέψιμους ναούς του νησιού λόγω της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας. Tο ότι όμως είναι περισσότερο γνωστός ως προσκύνημα αδικεί τη μεγάλη ιστορική σημασία του, καθώς πρόκειται για ναό με βυζαντινά θεμέλια και ιστορία που ξεκινά από την περίοδο της εικονομαχίας.

Tο 1815 ξεκίνησε η ανέγερση του σημερινού ναού, μια τρίκλιτη και τρισυπόστατη βασιλική, εντυπωσιακή για τις τεράστιες διαστάσεις της (μήκους 32,20 και πλάτους 26,20 μέτρων).

Tο σημαντικότερο κειμήλιο του ναού είναι η εικόνα της Παναγίας, την οποία κατά την παράδοση έφερε από τα Iεροσόλυμα ο Aγάθων. Eίναι μεγάλων διαστάσεων (86 X 62 εκ.) και παριστάνει τη Θεοτόκο ένθρονη με τον Xριστό στην αγκαλιά της.

Σήμερα εκτίθεται προς ασπασμό σε προσκυνητάριο μπροστά από την αντιγραφή της εικόνας του τέμπλου, η οποία είναι επίσης πολύ αξιόλογη, χρονολογημένη στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους.

Αγία Μαγδαληνή στο Σκόπελο

Μία από τις ιερές πανηγύρεις του καλοκαιριού και συγκεκριμένα αυτή της 22ας  Ιουλίου ανήκει στην ισαπόστολο Αγία Μαρία Μαγδαληνή με το μοναστήρι της στο Σκόπελο να αποτελεί ένα κατεξοχήν ιδιαίτερο προορισμό για τον εορτασμό της μνήμης της. Χαρακτηριστικό στοιχείο δε που κάνει το χώρο ξακουστό είναι και οι υπόγειες πρωτοχριστιανικές (44-310 μ.Χ.) κατακόμβες τις οποίες επισκέπτεται πολύς κόσμος με δέος μέσω του κουβουκλίου που βρίσκεται εντός του ναού.

Το έργο της δυναμικής μαθήτριας του Ιησού και κατόπιν του Αποστόλου Πέτρου ήταν έκδηλο από πολύ νωρίς. Την ώθησε δε μαζί με τη Μαρία του Κλωπά να βρεθεί εμπρός του αυτοκράτορα Τιβέριου στη Ρώμη καταγγέλλοντας την καταδίκη του Ιησού από τους Πιλάτο, Άννα και Καϊάφα. Μάλιστα όταν ο Τιβέριος αμφισβήτησε τα λεγόμενα της περί αναστάσεως του Ιησού έτυχε να περνάει από το χώρο μία υπηρέτρια κρατώντας ένα καλάθι με αυγά. Την ώρα που ο αυτοκράτορας αναφώνησε ότι θα πιστέψει στην Ανάσταση του Κυρίου μόνο αν γίνουν κόκκινα τα αυγά εγένετο θαύμα και τα αυγά κοκκίνισαν μόλις η Μαγδαληνή τα άγγιξε με το χέρι της.
Τα κηρύγματα των λόγων του Ιησού έφεραν την Αγία Μαγδαληνή σε αρκετά μέρη με τη δύση της ζωής τη να τη βρίσκει στην Έφεσο δίπλα στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και στον οποίο έφερε κατά την παράδοση ένα ερυθρό λίθο από την Αποκαθήλωση του Ιησού όπου διακρίνονταν επάνω τα δάκρυα της Παναγίας. Όταν εκοιμήθη ετάφη στη σπηλιά που αργότερα ενταφιάστηκαν οι επτά Παίδες ενώ το λείψανο της ανευρέθη το 890 μ.Χ.  Λέγεται ότι ο αυτοκράτορας Λέων ο Σοφός ο οποίος έχτισε τον περίφημο ναό του Αγίου Λαζάρου στην Κωνσταντινούπολη μετέφερε ο ίδιος στον ώμο του το λείψανο της Αγίας από την Έφεσο μέχρι το συγκεκριμένο ναό.

Ιερά Μονή Λειμώνος

Σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία της Λέσβου έχει διαδραματίσει η Ιερά Μονή Λειμώνος. Φημισμένη για τις συλλογές και την πλούσια βιβλιοθήκη χειρογράφων προσελκύει τον προσκυνητή αλλά κι αυτόν που αναζητά σπάνια κειμήλια και έγγραφα.

Η Μονή βρίσκεται κοντά στην Καλλονή. Ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό πάνω στα ερείπια βυζαντινού μοναστηριού και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Έκτοτε, έγινε τόπος ασκητισμού και λατρείας για όλη τη γύρω περιοχή. Ονομάστηκε Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη εδώ και περίπου πέντε αιώνες συνεχούς λειτουργίας.

Στο ιεροφυλάκιο της Μονής φυλάσσονται και λείψανα του αγίου Ιγνατίου και άλλων αγίων, καθώς και τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου, αλλά και τεμάχιο από την Τιμία Ζώνη της Παναγίας.

Εδώ μπορεί κανείς να θαυμάσει τις αξιόλογες τοιχογραφίες που κοσμούν το εσωτερικό του μοναστηριού και χρονολογούνται από τον 16ο-17ο αιώνα. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο, επιχρυσωμένο και διέπεται από την τεχνοτροπία του οθωμανικού μπαρόκ.
Η Μονή έχει στην κυριότητά της σπουδαιότατα εκκλησιαστικά κειμήλια, ενώ η βιβλιοθήκη της φιλοξενεί περίπου 5.000 βιβλία. Το καθολικό και ο γύρω αύλειος χώρος είναι άβατα για τις γυναίκες. Εξαίρεση αποτελεί η ημέρα της Πανηγύρεως του Αγίου Ιγνατίου στις 14 Οκτωβρίου, οπότε και επιτρέπεται η είσοδός τους στην αυλή του καθολικού. Η Μονή Λειμώνος στεγάζει, επίσης, λαογραφικό και γεωλογικό μουσείο, λεσβιακό σπίτι και γηροκομείο.

Παναγία Γλυκοφιλούσα

Η «Παναγία η Γλυκοφιλούσα» στην Πέτρα της Μυτιλήνης. Ένα από τα ωραιότερα και πρωτότυπα θρησκευτικά μνημεία και προσκυνήματα, τα οποία έχει να επιδείξει όχι μόνο η κωμόπολη Πέτρα, αλλά και το νησί της Μυτιλήνης είναι το σεβάσμιο και ιστορικό προσκύνημα «Παναγία η Γλυκοφιλούσα». Αποτέλεσε και αποτελεί ισχυρό πόλο έλξης για χιλιάδες Έλληνες και ξένους επισκέπτες που κάθε χρόνο ανεβαίνουν τα 114 σκαλοπάτια για να προσκυνήσουν τη Μεγαλόχαρη, να σταθούν με δέος και να προσευχηθούν στην Αγία Εικόνα της Μεγαλόχαρης στην κορυφή του Ιερού βράχου και να νιώσουν την καρδιά τους να πάλλεται από ευλάβεια και σεβασμό.

Στην κορυφή του βράχου της Πέτρας ύψους σαράντα περίπου μέτρων, βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας της Γλυκοφιλούσας, σε θέση οχυρή και απόρθητη, που κατά τους χρόνους της ηγεμονίας των Γατελούζων στη Λέσβο ήταν μικρό φρούριο. Το φρούριο ήταν απρόσιτο από τις τρεις πλευρές λόγω του απόκρημνου βράχου και μόνο από την ανατολική μπορούσε κάποιος να αναρριχηθεί μέχρι τα τείχη του οχυρού, αλλά και εύκολα να αποκρουσθεί από τους αμυνόμενους.

Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου

Σε μικρή απόσταση από την εκκλησία της Παναγίας βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Νικολάου, ένα όμορφο μικρό μνημείο κοντά στον τεράστιο πλάτανο του χωριού.

Πρόκειται για μονόκλιτη βασιλική του 17ου αιώνα, στις τοιχογραφίες της οποίας ξεχωρίζει η σπάνια και ίσως μοναδική σε ναό απεικόνιση της στιγμής του αυτοαπαγχονισμού του Ιούδα.

Ιδιαίτερα αξιόλογα είναι επίσης το ξύλινο επίχρυσο τέμπλο, καθώς και ο πεντακοσίων χρόνων επισκοπικός θρόνος με τα περίτεχνα μαρμάρινα μανουάλια, που θαμπώνουν τον επισκέπτη.