Νέα

Το Προσκύνημα της Μητροπόλεως μας στην Αίγυπτο, στο Σινά και στους Αγίους Τόπους

 

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το επταήμερο προσκύνημα, 15-21 Σεπτεμβρίου 2023, στο Κάιρο, στο Σινά και στους Αγίους Τόπους που διοργάνωσε η Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως με τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου.

Η μακρινή εκδρομή ξεκίνησε την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου 2023 από την Ελευθερούπολη με 47 προσκυνητές με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μπένο και δύο κληρικούς της Μητροπόλεως μας. Τελείωσε συν Θεώ την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Οι προσκυνητές με επικεφαλής τους τρεις κληρικούς, επισκέφθηκαν αρχικά την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου, όπου βρίσκεται το κελλί του Αγίου Νεκταρίου, και την Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου στο Παλαιό Κάϊρο, όπου ξεναγήθηκαν στους χώρους της από τον καθηγούμενο Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό Αλαζράϊ.

Στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιγύπτου, όπου στεγάζονται φαραωνικά αριστουργήματα αμύθητης αξίας χιλιάδων ετών. Η ξενάγηση στο Κάϊρο ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη στις Πυραμίδες του Χέοπα και τη Σφίγγα.

Οι προσκυνητές μετά από πολύωρο ταξίδι μέσα στην έρημο της Αιγύπτου επισκέφτηκαν την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης του Θεοβάδιστου όρους Σινά. Αφού θαύμασαν την ομορφιά του τοπίου ξεναγήθηκαν στην Ιερά Μονή και το Μουσείο, όπου φυλάσσονται ανεκτίμητοι πολιτιστικοί και θρησκευτικοί θησαυροί. Μερικοί από τους προσκυνητές ανέβηκαν την κορυφή του όρους όπου ο Μωυσής έλαβε τις δέκα εντολές από τον Θεό. Εκεί στο παρεκκλήσιο του προφήτου Μωυσέως ο π. Ζαχαρίας ετέλεσε την Θεία Λειτουργία και όλοι κοινώνησαν των αχράντων μυστηρίων.

Μετά από τετραήμερη παραμονή στην Αίγυπτο οι προσκυνητές επισκέφτηκαν την Αγία Πόλη Ιερουσαλήμ.

Επίκεντρο του ευλογημένου οδοιπορικού ήταν ο πάνσεπτος Ναός της Αναστάσεως με τα προσκυνήματα που περιλαμβάνει, τον Πανάγιο Τάφο του Χριστού μας, τον Φρικτό Γολγοθά, την Αποκαθήλωση κ.ο.τ. Αλλά και όλα τα υπόλοιπα ευλογημένα μέρη, που αγίασε με την παρουσία Του ο Χριστός μας, την Βηθλεέμ, τον Ιορδάνη Ποταμό, το Σαραντάριο Όρος, την Ιεριχώ. Όπως επίσης και τα δύο συγκλονιστικά μέρη με έντονη την παρουσία της Παναγίας μας, την Ναζαρέτ και την Γεσθημανή.

Ευλογία για όλους μας η συνάντηση με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης κ. Θεόφιλο Γ΄, ο οποίος μας καλωσόρισε και μας ευχήθηκε να έχουμε μια καλή Προσκυνηματική Θεωρία στους Αγίους Τόπους καθώς και η τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας στον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας που τελέσθηκε παρουσία όλων των εκδρομέων.

Ένα οδοιπορικό πλούσιο σε ιερές αναμνήσεις και έντονες συγκινήσεις. Τα συναισθήματα ανάμικτα από την όλη ατμόσφαιρα του ταξιδιού μας. Πολλά τα Άγια Προσκυνήματα. Πολλά τα πνευματικά οφέλη από την βιωματική προσέγγιση κορυφαίων στιγμών της Χριστιανοσύνης που αναφέρονται στην Παλαιά και Καινή Διαθήκη.

Ωστόσο την ατμόσφαιρα του ταξιδιού διαμόρφωσαν και οι άνθρωποι που συμμετείχαν σ’ αυτό. Πρωτίστως οι κληρικοί και εν συνεχεία οι συμμετέχοντες λαϊκοί, καλοπροαίρετοι άνθρωποι, χωρίς γκρίνιες, μιζέριες και απαιτήσεις. Απλοί, εγκάρδιοι, με ουσιαστικό περιεχόμενο και βαθειά πίστη στο Θεό. Άψογη όμως και η οργάνωση του προσκυνήματος από το Γραφείο Ταξιδιών «CARAVEL». Όλοι οι εκδρομείς έζησαν με τον καλύτερο και πνευματικότερο τρόπο το προσκύνημα – τάμα ζωής στους Αγίους Τόπους.

IMG_8386