ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΝΙΚΗΣΙΑΝΗΣ

Τοπογεωγραφία Ιεράς Μονής

Η Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται στο Νομό Καβάλας και μάλιστα στους πρόποδες του όρους Παγγαίου, κοντά στην περίφημη κωμόπολη Νικήσιανη, με υψόμετρο 380 μέτρα.  Συνορεύει με την Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Εικοσιφοινίσσης.

Σύντομο ιστορικό.

Οι κάτοικοι της κωμοπόλεως Νικησιάνης είναι οι πρώτοι κτήτορες, αφού στις αρχές του 1900 έκτισαν το πρώτο εξωκκλήσιον στον χώρο της Ιεράς Μονής προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου. Το έτος 1971 πάλι οι ίδιοι κάτοικοι παίρνουν την απόφαση να μεγαλώσουν τον Ιερό Ναό. Το πρώτο κελλί κτίστηκε από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Ελευθερουπόλεως Κυρό Αμβρόσιο το 1975. Επίσημα η Ιερά Μονή ιδρύεται το έτος 1992.  Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Κυρός Ευδόκιμος είναι ο σημαντικός κτήτορας της Ιεράς Μονής  καθώς ανέπλασε αυτήν με την παρούσα μορφή, προσθέτοντας τα κελλιά και την τράπεζα στο όλο κτιριακό  συγκρότημα.

 Σήμερα η Ιερά Μονή είναι Κοινοβιακή με Ηγούμενο το Παν/το Αρχιμ. Αθηναγόρα Ριγανά και αριθμεί 18 μοναχούς ενώ εγκαταβιούν σε αυτήν 5 μοναχοί. Το εργόχειρο των Μοναχών είναι η Αγιογραφία και η παρασκευή θυμιάματος. Υπάρχει πληθώρα ζώων όπως ζαρκάδια, ελάφια, παγώνια, στρουθοκάμηλοι κ.α και αποτελούν  διακόνημα αγάπης και φροντίδας των αδελφών.

 Η Ιερά Μονή εορτάζει την αποτομή της Τιμίας Κάρας του Τιμίου Προδρόμου στις 29 Αυγούστου, όπου τελείται μεγάλη Θρησκευτική Πανήγυρη με την συμμετοχή των κατοίκων. Στις 24 Σεπτεμβρίου τιμά την εφέστιο Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παντανάσσης. Η Ιερά Μονή κατέχει ως θησαυρό πολύτιμο πάνω από 30 Ιερά Λείψανα Αγίων, όπως του Αγίου Σπυρίδωνος, του Αγίου Στεφάνου, του Αγίου Παντελεήμονος, του Αγίου Αλεξίου, του Αγίου Αρσενίου του Καππαδόκου, του Αγίου Μαξίμου κ. α.

Διεύθυνσις, τηλέφωνα

Η διεύθυνση της Ιεράς Μονής είναι:

Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, 640 01 ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ.

Τηλέφωνο: 25920-61415.

Ώρες λειτουργίας της Ιεράς Μονής 7:00-13:00 και 16:00 μέχρι την δύση του ηλίου.

Η Ιερά Μονή αδυνατεί να φιλοξενήσει λόγω ελλείψεως καταλυμάτων.