Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου
Με την καταληκτήρια Συνεδρία το μεσημέρι της Κυριακής 2 Απριλίου 2023, σε κλίμα μεγάλης ικανοποίησης, ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου (1-2/4/2023) που συνδιοργάνωσε ο Δήμος Παγγαίου με την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως.
Η έναρξη του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 1 Απριλίου 2023 στο Αμφιθέατρο “Φρίξος Παπαχρηστίδης” του Δήμου Παγγαίου, με την ακολουθία του Αγιασμού από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο, παρουσία του ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως, του Δημάρχου Παγγαίου κ. Φίλιππου Αναστασιάδη και όλων των τοπικών Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών του Νομού Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής και με την αθρόα προσέλευση κατοίκων της περιοχής.
Πριν την έναρξη του Συνεδρίου ο Οργανωτικός Γραμματέας του 3ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου κ. Αριστείδης Μεντίζης ανέφερε:
«Ένας λαός που έχει χάσει την παράδοσή του, είναι σαν τον άνθρωπο που έχει πάθει αμνησία. Το σήμερα και το αύριο είναι δεμένα με τα περασμένα. Το σήμερα θρέφεται από τα περασμένα, και τα μελλούμενα από το σήμερα», είχε πει ο Φώτης Κόντογλου. Η φράση αυτή θα μπορούσε γλαφυρά να αποτυπώσει το πλέγμα των σκέψεων, των προβληματισμών και της προσπάθειας την οποία καταβάλουμε για να ανασύρουμε την ιστορία μας από τη λήθη.
Πέρασαν επτά χρόνια, από εκείνο το πρώτο ξεκίνημα. Με αγάπη για την περιοχή μας και νοιώθοντας την ανάγκη να γνωρίσουμε καλύτερα τον τόπο μας μέσα από τη σπουδή της τοπικής ιστορίας διοργανώθηκε το 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου. Κατά κοινή ομολογία η επιτυχία και η αποδοχή αυτού του εγχειρήματος ήταν πρωτόγνωρη. Μέσα από τις εργασίες που παρουσιάστηκαν ανακαλύψαμε άγνωστες πτυχές της ιστορίας του τόπου μας.
Πράγματι, το ενδιαφέρον που έδειξαν οι κάτοικοι του τόπου μας, όλοι εσείς, ήταν μεγάλο. Η αγάπη με την οποία πλαισιώσατε την προσπάθεια αυτή, μας έδωσε την ώθηση να συνεχίσουμε. Έτσι δώσαμε και νέο ραντεβού με την ιστορία μας, δύο χρόνια αργότερα, το 2018, και διοργανώθηκε το 2ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου, με ακόμη περισσότερες εργασίες να παρουσιάζονται από το βήμα του.
Η πανδημία του κορωνοϊού, δυστυχώς, έβαλε «στον πάγο» τη διοργάνωση του 3ου Συνεδρίου, όπως συνέβη άλλωστε να σε όλες σχεδόν τις διοργανώσεις στον κόσμο. Η αναβολή αυτή όμως δεν έσβησε τη σπίθα της αναζήτησης στη λήθη. Με πείσμα πρωτόγνωρο επιστήμονες και ερευνητές συνέχισαν το έργο τους για να φτάσουμε, σήμερα, στη διοργάνωση του 3ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου. Το Συνέδριό μας, καθιερώνεται σταδιακά σε θεσμό, κάτι που επισφραγίζει η δική σας παρουσία σήμερα εδώ.
Την επιτυχία του φετινού εγχειρήματος στηρίζουν λαμπροί εισηγητές που ερεύνησαν και παρουσιάζουν θέματα για τον τόπο μας, τα οποία έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Το πρόγραμμα του 3ου Συνεδρίου πλαισιώνουν 40 εισηγήσεις, που καλύπτουν την ευρύτερη περιοχή του Παγγαίου Όρους και του Συμβόλου Όρους. Οι θεματικές του συνεδρίου αφορούν την αρχαιολογία, την ιστορία, τη λαογραφία και την παραδοσιακή αρχιτεκτονική.
Ανάμεσά μας έχουμε εξέχοντες εισηγητές καθηγητές σε διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού, αρχαιολόγους, ιστορικούς, γεωλόγους, αρχιτέκτονες, ιστορικούς ερευνητές, εκπαιδευτικούς και λαογράφους από την περιοχή μας, από την Καβάλα, τη Δράμα, τις Σέρρες, τη Θεσσαλονίκη, την Πτολεμαϊδα, τον Έβρο, την Αθήνα, αλλά και από το εξωτερικό.
Μέσα από τους εισηγητές εκπροσωπούνται όλα σχεδόν τα ελληνικά Πανεπιστήμια, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και ξένα Πανεπιστήμια όπως είναι του Μπόχουμ (Bochum) και της Κολωνίας (Cologne) της Γερμανίας, της Σαραγόσα (Zaragoza) της Ισπανίας και του Πανεπιστημίου Σουν Γιάτ Σεν (Sun Yat – Sen) της Κίνας.
Και θα επαναλάβω πως το Παγγαίο αποτελεί μια τεράστια δεξαμενή ιστορικής γνώσης που περιμένει την ανάδειξή της. Το Συνέδριο που ξεκινά σήμερα, φιλοδοξεί για ακόμη μια φορά να αποτελέσει σημείο συνάντησης των κατοίκων αυτού του τόπου με την ιστορία. Άλλωστε, η ιστορία του τόπου μας, είναι η δική μας ιστορία!
Ως οργανωτικός γραμματέας του Συνεδρίου νιώθω ιδιαίτερη χαρά για την πετυχημένη αυτή προσπάθεια, μέσα από την οποία θα γνωρίσουμε ακόμη περισσότερα για τον τόπο μας και θα έχουμε ακόμη περισσότερους λόγους για να αγαπήσουμε κάθε γωνιά του.
Κλείνοντας, θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες της οργανωτικής γραμματείας στο Δήμο Παγγαίου για την υλική και ηθική στήριξη της όλης προσπάθειας, στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως για τη συνεχή και χωρίς περιορισμούς υποστήριξή της. Επίσης ευχαριστούμε τους χορηγούς επικοινωνίας μας, την «ΕΡΤ3», την «ΕΡΤ Καβάλας», το ειδησεογραφικό site kavalapost.gr, την εφημερίδα «Νέα Εγνατία» και το «ALPHA Radio 88,6»,
Τέλος, ιδιαίτερα θερμές ευχαριστίες θα ήθελα να εκφράσω: στην επιστημονική μας επιτροπή, που με μεράκι και ανιδιοτέλεια ενίσχυσε το όλο εγχείρημα, στα μέλη της οργανωτικής γραμματείας και συγκεκριμένα τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου κ. Χρήστο Μποσμπότη, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα Ζωή Απαζίδου και τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μπένο, πρωτοσύγκελο της Μητρόπολής μας για την άψογη συνεργασία, και σε όλους όσοι εργάστηκαν εθελοντικά, συχνά μόνο από αγάπη για τον τόπο μας, για την πραγματοποίηση αυτής της μεγάλης και οργανωτικά περίπλοκης συνάντησης όπως είναι αυτό το συνέδριο.
Σας ευχαριστούμε όλους! Χωρίς τη δική σας βοήθεια το έργο μας θα ήταν δυσκολότερο. Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι, Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι πρόγονοί μας μέσα σε δύσκολες συνθήκες έγραψαν την ιστορία του τόπου μας. Είναι δική μας ευθύνη και χρέος να την κρατήσουμε ζωντανή.”
Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κατά τη σύντομη ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε: Με αισθήματα χαράς και ψυχικής ικανοποιήσεως συμμετέχω στην έναρξη των εργασιών του Β΄ Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας της περιοχής Παγγαίου. Χαράς, διότι βλέπω αρκετούς ανθρώπους να ασχολούνται με πολλή επιμέλεια με έργα καθαρά πνευματικής φύσεως, χωρίς υπολογισμούς και σκοπιμότητες, παρά μόνο για να ζήσουν την εσωτερική ικανοποίηση, που χαρίζει στον άνθρωπο η έρευνα της αλήθειας, η οποία θα προσφερθεί αργότερα στον συνάνθρωπό τους σαν το καλύτερο και το πιο χρήσιμο δώρο. Αλλά και ψυχικής ικανοποιήσεως, διότι παρατηρώ ότι ανάμεσα στο ποίμνιό μου ζουν και κινούνται άτομα που έλκονται ευχαρίστως από ιδανικά και καταβάλουν κόπους γιά την υλοποίησή τους πέραν από υλιστικές και ευδαιμονιστικές επιδιώξεις, οι οποίες φαίνεται να υπερισχύουν στην εποχή μας. Ευχαρίστησε τέλος για τούς κόπους που κατέβαλαν ο κ. Δήμαρχος και οι άξιοι συνεργάτες του για να επιτευχθεί το σπουδαίο αυτό για τον τόπο μας πνευματικό και πολιτιστικό εγχείρημα. Τέλος συνεχάρη και ευλόγησε όλους τους πρόθυμους συντελεστές του συνεδρίου ευχόμενος την πλήρη επιτυχία του.
Εν συνεχεία ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης κήρυξε την έναρξη του συνεδρίου αναφέροντας:
“Κυρίες και κύριοι. Ως Δήμαρχος Παγγαίου αισθάνομαι κάθε φορά μεγάλη μου τιμή να υποδέχομαι επιστήμονες και ερευνητές από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, και δεν σας κρύβω την ικανοποίηση που νιώθω διαπιστώνοντας πως ο τόπος μας, ιστορικός και ευλογημένος αποτελεί πηγή έμπνευσης για ιστορική έρευνα. Η πανδημία του κορωνοϊού μπορεί να μας καθυστέρησε αλλά δεν μας σταμάτησε.
Μετά την επιτυχία των δύο προηγούμενων συνεδρίων, σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως διοργανώνουμε το 3ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου. Είναι γνωστό πλέον ως παρουσία του Παγγαίου και της περιοχής μας στην ιστορία είναι μακροχρόνια και αδιάλειπτη. Από την προϊστορία έως τις ημέρες μας έχει συνδεθεί με πολύ σημαντικές στιγμές της ιστορίας του ελληνισμού και των κατοίκων του. Ελπίζουμε και προσδοκούμε ότι από τις εργασίες και αυτού του Συνεδρίου ο τόπος μας θα βγει ενισχυμένος πνευματικά και θα του δοθεί η δυνατότητα να διασώσει, να προβάλλει και να αναδείξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ακόμη περισσότερα στοιχεία που του έχουν κληροδοτηθεί.
Σε αυτή τη γραμμή κινηθήκαμε τόσο το 2016 όσο και το 2018 όταν διοργανώσαμε το 1ο και το 2ο Συνέδριο αντίστοιχα, και συνεχίζουμε σήμερα με το 3ο, αφού διαπιστώσαμε πως η κοινωνία είναι στο πλευρό μας και μας στηρίζει, για να αναδειχθούν άγνωστες πτυχές της τοπικής μας ιστορίας. Είναι ιδιαίτερη η τιμή και η χαρά όλων μας να παρακολουθήσουμε την πλούσια θεματολογία του Συνεδρίου και να γίνουμε κοινωνοί της ιστορικής και λαογραφικής παράδοσης μας. Στη τρίτη αυτή διοργάνωση, το ενδιαφέρον από την πλευρά των επιστημόνων και των ερευνητών ήταν και πάλι μεγάλο, επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση που είχαμε από την αρχή ότι η ιστορία της ευρύτερης περιοχής μας και η λαϊκή μας παράδοση γοητεύει και συγκινεί. Ο τόπος μας, αποτελεί μοναδικό επιστημονικό πεδίο έρευνας, για όλους τους επιστημονικούς κλάδους και αφορά όλες τις περιόδους της ιστορίας. Για τον Δήμο Παγγαίου η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας, η ιδιαίτερη ιστορική και πνευματική μας παράδοση, αποτελεί μια ξεχωριστή πηγή πλούτου, την οποία έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε και να διαφυλάξουμε. Για το λόγο αυτό, τα πρακτικά των δύο προηγούμενων συνεδρίων έχουν εκδοθεί από τον Δήμο Παγγαίου και έχουν δοθεί σε σχολεία, βιβλιοθήκες και φορείς, ώστε η πληροφορία που εμπεριέχουν να διαχέεται σε όλους. Πιστεύουμε πως το Συνέδριό μας είναι μια πρωτοβουλία που θα έχει συνέχεια, γιατί ο θεσμός αυτός αποτυπώνει μια συνολική προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της ιστορίας του τόπου μας, με την πρέπουσα σοβαρότητα, με σχέδιο, στόχους και μετρήσιμα μεγέθη.
Με τις σκέψεις αυτές και αφού υπογραμμίσω ότι η διοργάνωση αυτή αποτελεί ευκαιρία για να ξαναγνωριστούμε με την ιστορία μας κηρύσσω την έναρξη του 3ου Συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου.”
Οι εργασίες του Συνεδρίου περιελάμβαναν έξη συνεδρίες με 40 πρωτότυπες εισηγήσεις διαφόρων επιστημόνων με κέντρο αναφοράς την περιοχή του Παγγαίου. Την λήξη του Συνεδρίου έκανε ο Οργανωτικός Γραμματέας κ. Αριστείδης Μεντίζης ευχαριστώντας τον Δήμο Παγγαίου και την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως, τους διοργανωτές του Συνεδρίου, τους εισηγητές και όσους παρακολούθησαν το συνέδριο, ευχόμενος σύντομα την έκδοση των πρακτικών του Συνεδρίου καθώς και στην πραγματοποίηση του τρίτου συνεδρίου Τοπικής Ιστορίας Παγγαίου.