Οδοιπορικό Προσκυνηματικής Εκδρομής Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως στην Κωνσταντινούπολη 27-30 Νοεμβρίου 2024
Με επιτυχία και άριστα αποτελέσματα πραγματοποιήθηκε μία αξιοσημείωτη προσκυνηματική εκδρομή στην Κωνσταντινούπολη από τις 27 έως τις 30 Νοεμβρίου 2024, υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Χρυσοστόμου, προκειμένου να συμμετάσχουν μερικές δεκάδες χριστιανών της επαρχίας μας στην Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η εκδρομή αυτή συνδύασε θρησκευτικό προορισμό, το προσκύνημα μαζί με την ανάμνηση της ιστορίας και των εθνικών μας παραδόσεων προσφέροντας αναψυχή και ιερές εμπειρίες στους προσκυνητές.
Η εκδρομή μας άρχισε με την αναχώρησή μας από την Ελευθερούπολη τις πρώτες πρωινές ώρες της 27ης Νοεμβρίου, με την ευλογία και την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου. Η πρώτη μέρα της εκδρομής περιελάμβανε την διέλευση από τα σύνορα και τη στάση στην όμορφη και αρχαία πόλη Σηλυβρία της Ανατολικής Θράκης, όπου νοερά τιμήσαμε την μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στη γενέτειρά του. Από εκεί συνεχίσαμε το ταξίδι μας προς την Κωνσταντινούπολη, όπου και φτάσαμε το βράδυ. Η μέρα αυτή έκλεισε με τη μετάβαση μας στη Βασιλεύουσα και με την ευχάριστη προσμονή των μεγάλων προσκυνημάτων των επόμενων ημερών.
Η δεύτερη μέρα μας χάρισε ιερές εθνικές αναμνήσεις ξεκινώντας με το προσκύνημα μας στην Παναγία των Βλαχερνών, έναν από τους πλέον ιστορικούς ναούς της Κωνσταντινούπολης. Κτίστηκε τον 5ο αιώνα, κατά την περίοδο της αυτοκρατορίας του Θεοδοσίου Β΄ η οποία φυλάσσει ως θησαυρό πολύτιμο την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας των Βλαχερνών. Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής στο Μπαλουκλί, σημείο αναφοράς για την Ορθοδοξία και την ελληνορθόδοξη παράδοση της Πόλης. Η ιερά Μονή είναι γνωστή για τις ιαματικές πηγές της και τα πολλά θαύματα που συνέβησαν στον ιερό αυτόν τόπο. Εκεί είχαμε επίσης την ευκαιρία να περιεργασθούμε μεγαλοπρεπή ταφικά μνημεία αειμνήστων πατριαρχών καθώς άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Κατόπιν ακολούθησε επίσκεψη στα πλέον σημαντικά μνημεία της Πόλεως των ονείρων μας, αρχίζοντας από την Αγία Σοφία, το πιο εμβληματικό μνημείο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας και της Χριστιανοσύνης, όπου θαυμάσαμε την μεγαλοπρέπεια του μνημειώδους ιερού κτίσματος και θυμηθήκαμε συγκινημένοι την μοναδική ιστορία του. Βέβαια η εικόνα που αντικρίσαμε μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος μουσουλμανικό το 2020 προκάλεσε σε όλους μας συναισθήματα θλίψης, απογοήτευσης και αγανάκτησης. Στη συνέχεια, περιηγηθήκαμε στον Βυζαντινό Ιππόδρομο, το κέντρο των αθλητικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων της Κωνσταντινούπολης κατά την Βυζαντινή περίοδο. Έναν τόπο πού “παρείχε πράγματα” με τους θορύβους του στους αγίους Πατριάρχες. Καταλήξαμε τέλος στην Κλειστή Αγορά (Kapalıçarşı) και την Αιγυπτιακή Αγορά, όπου είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την τοπική αγορά και να ζήσουμε την καθημερινότητα της Κωνσταντινούπολης. Η μέρα αυτή έκλεισε με τους περισσότερους να κάνουν μια βόλτα στο διάσημο πεζόδρομο της Ιστικλάλ, τη Μεγάλη Οδό του Πέραν όπως ονομάζουν οι Ρωμιοί της Πόλης, έναν από τους πιο πολυσύχναστους πεζόδρομους του κόσμου με χιλιάδες ανθρώπους να τον διασχίζουν καθημερινά, από πολύ νωρίς το πρωί έως αργά μετά τα μεσάνυχτα.
Η τρίτη μέρα της εκδρομής ήταν αφιερωμένη στην επίσκεψη των Πριγκιποννήσων. Το πρωί, ξεκινήσαμε για το νησί της Χάλκης, όπου ανηφορίζοντας επισκεφθήκαμε την ιστορική Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκεί, ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής και φύλαξ της Σχολής Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού κ. Κασσιανός μας μίλησε για την ιστορία και τη σημασία της Σχολής, καθώς και για τις προσπάθειες που διαρκώς καταβάλλονται για τη διατήρηση και την αναβίωση της παλαίφατης Πατριαρχικής Σχολής. Πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης μας, ο Σεβασμιώτατος έδωσε νεκρώσιμο τρισάγιο προ του τάφου του αοιδίμου Πατριάρχου Νεοφύτου του Η’, αναπαυομένου στο κοιμητήριο της Σχολής, και ως γνωστόν διατελέσαντος Επισκόπου Ελευθερουπόλεως κατά τα έτη 1867-1872. Στη συνέχεια, κατευθυνθήκαμε εν πλω στο νησί της Πριγκήπου, το μεγαλύτερο από τα Πριγκιπόννησα, όπου προσκυνήσαμε στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά, ένα από τα πιο αξιόλογα προσκυνήματα του νησιού. Η παρουσία της πίστης και της ελληνικής παράδοσης στην περιοχή αυτή ήταν έντονη και μας άφησε βαθιά συγκινημένους.
Η τέταρτη και τελευταία ημέρα της εκδρομής ήταν αφιερωμένη στη συμμετοχή μας στην Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, επί τη εορτή του Αποστόλου Ανδρέου, ιδρυτού και προστάτου της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης. Η Θεία Λειτουργία τελέστηκε με μεγάλη λαμπρότητα και κατάνυξη, προεξάρχοντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου εν μέσω πλειάδας ιεραρχών και με την προσευχητική παρουσία πλήθους πιστών από όλο τον κόσμο. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, μαζί με τους ιερείς και τους πιστούς της επαρχίας μας, συμμετείχε από τα παραθρόνια στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας, σε ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα του Πατριαρχείου. Μετά την ολοκλήρωση της Θείας Λειτουργίας, ο Παναγιώτατος παρά το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του, ακάματος όπως πάντοτε και ευδιάθετος, ήλθε και έδωσε την ευλογία του στους προσκυνητές μας και στάθηκε τιμητικά σε αναμνηστική φωτογραφία με τους Παγγαιορίτες πιστούς προσκυνητές. Ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην Μεγάλη του Γένους Σχολή, όπου είχαμε την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα για την ιστορία και τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την περίπτυστη ιερή καθέδρα της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αργά το μεσημέρι, ξεκινήσαμε για την επιστροφή προς την Ελευθερούπολη, πλήρεις από ωραία βιώματα, από πνευματικές και συναισθηματικές εμπειρίες από το ταξίδι και την επαφή μας με τα ιερά και τα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης, της αθάνατης Βασιλεύουσας μας.
Η προσκυνηματική αυτή εκδρομή μας στην Κωνσταντινούπολη υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου υπήρξε μια αξέχαστη εμπειρία για όλους τους συμμετέχοντες. Το ταξίδι αυτό μας έφερε κοντά στην ιστορία, την πίστη και την παράδοση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και μας πρόσφερε μοναδικές ευκαιρίες για πνευματική ανάταση και εσωτερική αναζήτηση. Ένα οδοιπορικό πλούσιο σε ιερές αναμνήσεις και έντονες συγκινήσεις. Τα συναισθήματα ανάμικτα από την όλη ατμόσφαιρα του ταξιδιού μας. Πολλά τα Άγια Προσκυνήματα. Ωστόσο την ατμόσφαιρα του ταξιδιού διαμόρφωσαν και οι άνθρωποι που συμμετείχαν σ’ αυτό. Πρωτίστως οι κληρικοί και εν συνεχεία οι συμμετέχοντες λαϊκοί όλων των ηλικιών, καλοπροαίρετοι άνθρωποι, χωρίς μικρότητες και απαιτήσεις. Απλοί, εγκάρδιοι αδελφοί μας με ουσιαστικό περιεχόμενο και βαθειά πίστη στο Θεό. Τους ευχαριστούμε.
π. Χρυσόστομος Μπένος