Οδοιπορικό στα Μαρτυρικά Παράλια της Μικράς Ασίας 2015
Με τη χάρη του Κυρίου και τις ευχές και ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας από την 6η έως 9η Μαΐου 2015 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η προσκυνηματική εκδρομή της Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως στα αλησμόνητα και ιστορικά Παράλια της Μικράς Ασίας εξ αφορμής της επισκέψεως του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου μας κ. Βαρθολομαίου στη περιοχή της Σμύρνης και της Εφέσου, εν όψει μάλιστα της εορτής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου.
Το πρωί της 6ης Μαΐου και περί ώραν 6η πρωινή αναχωρήσαμε από την Ιερά Μητρόπολη Ελευθερούπολης εξάδα κληρικών της Μητροπόλεως με επικεφαλή των Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο, μαζί μέ πενήντα έξη άτομα εκ της επαρχίας μας με προορισμό τα Ελληνοτουρκικά σύνορα των Κήπων. Μετά το σύντομο έλεγχο των διαβατηρίων και την επιβαλλόμενη στάση μας στα σύνορα αφήσαμε τα Ελληνικά εδάφη και εισήλθαμε στα αλησμόνητα εδάφη της σημερινής Τουρκίας. Διασχίζοντας την επαρχία της Αδριανουπόλεως, διανύοντας πόλεις και χωριά που έσφυζαν άλλοτε από Ελληνικό Πολιτισμό, όπως τα Ίψαλα και η Κεσάνη, φθάσαμε στη Μάδυτο απ’ όπου με πλοιάριο διασχίσαμε τα στενά της θάλασσας του Μαρμαρά για να εισέλθουμε στα Δαρδανέλια. Αμέσως επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν και αρχίσαμε την εκδρομή μας με τελικό προορισμό την χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη μας. Η διαδρομή μας μεγάλη και κουραστική, αλλά οι σκέψεις από τα μέρη που διαβαίναμε, διασχίζοντας τα μαρτυρικά Μικρασιατικά Παράλια μας, απάλυναν τον κόπο. Λίγο πριν φθάσουμε στο Αϊβαλί από τον περιφερειακό, άνετο δρόμο, σταματήσαμε για μισή ώρα περίπου για ένα σύντομο καφέ σε ένα παραδοσιακό Τούρκικο εστιατόριο της περιοχής, από όπου πήραμε τον ξεναγό μας τον Μουράτ, Τούρκο, φιλέλληνα, με σπουδές στην Φιλοσοφική του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Μετά την σύντομη ανάπαυση μας αναχωρήσαμε για την Σμύρνη περνώντας μέσα από μεγάλες πόλεις των παραλίων. Όλοι μας, όσοι τουλάχιστον για πρώτη φορά είχαμε την ευλογία να επισκεφθούμε τα μέρη αυτά, κοιτούσαμε με πιο πολύ ενδιαφέρον κάθε τι που βλέπαμε στη διαδρομή, κοιτούσαμε και στο μυαλό μας έρχονταν σκέψεις, από όσα έχουμε διαβάσει και όσες ιστορίες ακούσαμε για τις περιοχές αυτές. Μόλις πλησιάσαμε όμως και περάσαμε τη Μενεμένη πλέον, φθάναμε στον σημερινό μας προορισμό. Μπαίνοντας στα προάστια της Σμύρνης, ένα περίεργο συναίσθημα κυρίευσε την ψυχή μας, πόνος, οργή μα και χαρά που αξιωθήκαμε να την επισκεφθούμε! Αφού φθάσαμε στο ξενοδοχείο, όπου για ένα βράδυ θα διανυκτερεύαμε, φανερά ταλαιπωρημένοι από το πολύωρο ταξίδι μας, πήραμε τα δωμάτια μας και στην αίθουσα του εστιατορίου γευθήκαμε τα όμορφα τοπικά εδέσματα. Ορισμένοι από το γκρουπ, οι πλέον νέοι και πιό ξεκούραστοι, δεν ήθελαν να χάσουν τη ευκαιρία να θαυμάσουν την πρωτεύουσα των Μικρασιατικών παράλιων φωτισμένη τη νύχτα.
Την δεύτερη μέρα, ξεκούραστοι, αφού πήραμε το πρωινό και τακτοποιήσαμε την παράδοση του δωματίου μας, αναχωρήσαμε για την πλέον σημαντική μας ξενάγηση στα πιο αξιοθέατα σημεία της πόλης. Μέσα από το πούλμαν περάσαμε από την παραλιακή οδό του Και, ατενίζοντας τα τελευταία ωραία διατηρητέα Ελληνικά σπίτια, στην κατοχή πλέον πλουσίων κατοίκων της περιοχής και πολλά από αυτά μάλιστα στη διάθεση του Δημοσίου, όπου λειτουργούν διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Πρώτη στάση μας στο μικρό αλλά χαριτωμένο ναό της Αγίας Φωτεινής, ναό της προτεσταντικής τοπικής Εκκλησίας, ο οποίος έχει παραχωρηθεί στην ολιγάνθρωπη πιά Ορθόδοξη κοινότητα. Εκεί μας υποδέχτηκε ο μοναδικός εφημέριος της πόλεως, γνωστός και παλιός φίλος, ο π. Κύριλλος Συκής, καταγόμενος από το αντικρυνό Νησί της Λέσβου. Αφού προσκυνήσαμε τις Ιερές Εικόνες του ναού τελέσαμε δέηση και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μίλησε προσφωνώντας τον π. Κύριλλο. Με τη σειρά του ο π Κύριλλος μας έκανε σύντομη αναφορά στο έργο που επιτελείται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στην περιοχή. Έπειτα αναχωρήσαμε για να επισκεφθούμε ακριβώς δίπλα τον μεγαλοπρεπή ναό των καθολικών επ’ ονόματι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Αμέσως μετά επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και κατευθυνθήκαμε στην παραλία όπου και αποβιβαστήκαμε, οπότε και άρχισε η οδική μας ξενάγηση στα πλέον σημαντικά αξιοθέατα της πόλης. Ρολόι, Ελληνικές συνοικίες, κλπ
Επόμενος προορισμός μας το ξενοδοχείο στην παραθαλάσσια τουριστική πόλη του Κουσάντασι, όπου και διανυκτερεύσαμε για 2 βράδια σε ένα πανοραμικό ξενοδοχείο, παλαιό κτίσμα στους πρόποδες ενός λοφίσκου. Αφού τακτοποιηθήκαμε στα δωμάτια μας αναχωρήσαμε για την Έφεσο, αρχαία πόλη που αριθμεί 1.800 χρόνια ζωής. Μία από τις σημαντικότερες πόλεις των Μικρασιατικών παραλίων, σε εκπληκτική πανοραμική θέση. Αφού φθάσαμε έξω από τον Αρχαιολογικό χώρο της Εφέσου κατευθυνθήκαμε προς τα ερείπια του ναού της Βασιλικής Της Παναγίας, τόπο σύγκλησης της τρίτης Οικουμενικής συνόδου, όπου και τελέσθηκε ο Εσπερινός επί τη εορτή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Μόλις φθάσαμε μας υποδέχτηκε καλωσορίζοντας μας ο Ελληνικός πρόξενος της περιοχής. Εκεί περίμεναν και δεκάδες άλλοι πατριώτες μας, που είχαν προσέλθει για τον Πατριαρχικό Εσπερινό.
Μετά την ακολουθία είχαμε τον χρόνο να θαυμάσουμε το Αρχαίο θέατρο της Εφέσου, το μεγαλύτερο Ελληνικό θέατρο 45.000 θέσεων, που αργότερα μετατράπηκε σε αρένα, καθώς και τις σαρκοφάγους και την Ιστορική βιβλιοθήκη του Κέλσου. Κατά την επιστροφή μας στο ξενοδοχείο γευματίσαμε και θαυμάσαμε την πανοραμική θέα του Αιγαίου πελάγους αγναντεύοντας μακριά την Σάμο.
Την τρίτη μέρα, αφού είχαμε ξεκουραστεί, ξεκινήσαμε για τα ερείπια του Ναού του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, όπου θα ετελείτο Πατριαρχική Θεία Λειτουργία. Η συγκίνηση, το δέος, η επιβλητική τοποθεσία του Ναού μας μετέφερε σε άλλους χρόνους, σε άλλους καιρούς, μακριά από τη καθημερινότητά μας. Ο τάφος του εορτάζοντος Αγίου Ιωάννου, η μεγαλοπρεπής παρουσία του Πατριάρχου μας, δημιούργησαν μοναδικές στιγμές λειτουργικής ανάτασης και μεγαλείου.
Μετά την Θεια Λειτουργία, συγκινητική και μεγαλόπρεπη μέσα στην απλότητα του υποβλητικού τοπίου, περασμένη πιά η ώρα, επιστρέψαμε στο ξενοδοχείο για ολιγόλεπτη ανάπαυση και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε τα Ελληνικά Χωριά Δωμάτια, Σόκια, Κελεμπέσι και Κιρκιντζέ. Με τη επιστροφή μας στο ξενοδοχείο γεμάτοι όμορφες εικόνες απ’ όσα αντικρίσαμε και αφού γευματίσαμε σε ειδυλλιακό εστιατόριο του ξενοδοχείου, οι πιο πολλοί μεταβήκαμε για μια βόλτα νυκτερινή στην παραλία του τουριστικού Κουσάντασι όπου μας φιλοξενούσε για δύο μέρες.
Την τελευταία ημέρα της εκδρομής μας, αφού αφήσαμε το ξενοδοχείο, πήραμε το δρόμο της επιστροφής για την επαρχία μας. Μοναδική μας σημερινή στάση για ξενάγηση τα Μοσχονήσια και οι Κυδωνίες (Αϊβαλή), με πρώτη τα πανέμορφα δύο νησιά του Αιγαίου που στολίζουν τα γαλανόλευκα νερά των παραλίων και τα οποία ενωμένα με μια μικρή γέφυρα διευκολύνουν την μετάβαση του επισκέπτη. Αφού ξεναγηθήκαμε στα στενά ελληνικά δρομάκια θαυμάζοντας τα εναπομείναντα ελληνικά σπίτια των προγόνων μας φθάσαμε έξω από τον επιβλητικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, διστάζοντας όμως να μπούμε μέσα, λόγω της σημερινής μετατροπής του σε μουσείο…. Κατηφορίζοντας προς το λιμάνι του νησιού δε θα μπορούσαμε να μην ξαποστάσουμε σε ένα από τους πολλούς καφενέδες και να μην πιούμε ένα αργιάνι ή ένα καφεδάκι. Μετά τη σύντομη ανάπαυση επιβιβαστήκαμε στο πούλμαν με κατεύθυνση τη δεύτερη στάση, το Αϊβαλή. Το λιμάνι με τα επιβλητικά καραβάκια δεν διέφερε από ένα ελληνικό νησί. Ο ξεναγός μας ο Μουράτ έκανε τη τελευταία του όμορφη ξενάγηση και χωρίς δισταγμό μας πήγε από τα σοκάκια της περιοχής δείχνοντας μας τα εναπομείναντα ελληνικά σπίτια, ώσπου φθάσαμε στον όμορφο Ναό του Αγίου Γεωργίου τελειώνοντας έτσι την όμορφη και θαυμαστή ξενάγηση των μαρτυρικών Μικρασιατικών παραλίων.
Αποχαιρετώντας με ένα ζεστό χειροκρότημα τον Μουράτ πήραμε τον δρόμο για το λιμάνι της Λαμψάκου, όπου με πλοιάριο περάσαμε τα στενά των Δαρδανελίων στην Καλλίπολη και από εκεί οδικώς στα σύνορα των Κηπών όπου με σχετική ευκολία περάσαμε τον έλεγχο και εν συνεχεία για την Ελευθερούπολη!
Η διαδρομή μεγάλη, λιγάκι κουραστική, (τι να πούν όμως οι μάρτυρες πρόγονοι – πρόσφυγες, πού περπάτησαν με τα πόδια τους όλες αυτές τις αποστάσεις…) μα όσες φορές και να περάσουμε από αυτά τα μέρη σίγουρα κάτι καινούργιο έχουμε να αντικρίσουμε, κάτι νέο να αισθανθούμε…
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μπένος
Πρωτοσύγκελλος