• Νέα

  Κυριακή Β΄ Νηστειών στο Μελισσοκομείο Παγγαίου

  Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, Κυριακή Β΄ Νηστειών όπου η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Μελισσοκομείου πλαισιωμένος υπό Ιερέων της Μητροπόλεως. Μετά το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μίλησε στο εκκλησίασμα με θέμα την Ευαγγελική περικοπή της Θεραπείας του Παραλυτικού της Καπερναούμ.    

 • Νέα

  Κυκλοφόρισε το 81ο Τεύχος «Άμβων Παγγαίου» της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

  Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του περιοδικού της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως. Άρθρα 81ου τεύχους: 1. “Ἡ παραβατικότητα τῶν νέων”, Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου. 2. “Ἐγκύκλιος ἐπί τῷ νέῳ ἔτει 2024”, Τοῦ Σεβ. Μητροπολίτου Ἐλευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου. 3. “Φύση, μεγάλη δασκάλα μας”, Τοῦ Πρωτοπρ. Ἀθανασίου Παπαδάκη – Γενικοῦ Ἀρχιερατικοῦ Ἐπιτρόπου Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως. 4. “Ὁμιλία Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου”, Τοῦ κ. Αἰμίλιου Δημ. Μαυρουδῆ – Ἄρχων Νοτάριος τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης Ἐκκλησίας – Ὁμότιμος Καθηγητὴς Α.Π.Θ. 5. “Ὁ ναός τῆς Ἁγίας Σοφίας τῆς Κωνσταντινούπολης”, Τοῦ Ἀρχιμ. Χρυσοστόμου Δ. Μπένου – Πρωτοσυγκέλλου Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως. 6. “Τραπεζοῦντα, ἡ μητρόπολη τοῦ Πόντου – Β᾽ μέρος”, Τοῦ κ. Γεώργιου Ἀλατσίδη. 7. Χρονικά Ιεράς Μητροπόλεως των…

 • Νέα

  Ο εορτασμός της 25ης Μαρτίου στην Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

  Στη Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως εορτάστηκε πανηγυρικώς και με τη πρέπουσα λαμπρότητα η μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και η Εθνική Παλιγγενεσία του 1821, με επίκεντρο την πόλη της Ελευθερούπολης, όπου έλαβαν χώρα οι επετειακές εκδηλώσεις. Το πρωί της Δευτέρας 25 Μαρτίου 2024 τελέστηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Θεία Λειτουργία και εν συνεχεία η Δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου. Το πανηγυρικό της ημέρας εξεφώνησε ο Καθηγητής του Λυκείου Ελευθερούπολης κ. Γρηγόριος Αγγελάκης, αναφερόμενος εύστοχα και περιεκτικά στους αγώνες των προγόνων μας και την πολύτιμη προσφορά της Εκκλησίας για την Ελευθερία του Έθνους. Το παρόν έδωσαν σύσσωμες οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές του τόπου μας…

 • Νέα

  Ο Εσπερινός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στα Δωμάτια Παγγαίου

  Το απόγευμα της Κυριακής 24 Μαρτίου 2024, παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, εψάλη στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Δωματίων, όπου φυλάσσεται παλαιά και θαυματουργή Ιερά Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, οικογενειακό κειμήλιο οικογενείας του χωριού, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου, παρουσία πλειάδος πιστών χριστιανών. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κήρυξε τον Θείο Λόγο, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στο μέγα μυστήριο του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου υπό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ.

 • Νέα

  Η Εορτής της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Ελευθερούπολη

  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα 24 Μαρτίου 2024 η Κυριακή της Ορθοδοξίας στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως παρουσία των Δημοτικών Αρχών του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Παγγαίου κ. Φίλιππον Αναστασιάδη εν μέσω πυκνού εκκλησιάσματος. Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας πλαισιούμενος υπό των Εφημερίων του Μητροπολιτικού Ναού. Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου ο Ποιμενάρχης μας εκήρυξε τον Θείο Λόγο προς το πυκνό εκκλησίασμα αναφερόμενος στο χαρμόσυνο χαρακτήρα της σημερινής Κυριακής. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε λιτάνευση των Ιερών Εικόνων πέριξ του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού.

 • Νέα

  Η ανάμνησις του δια κολλύβων θαύματος του Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος στην Ελευθερούπολη

  Το Σάββατο της πρώτης εβδομάδος των νηστειών, 23 Μαρτίου 2024 εορτάσθηκε η ανάμνησις του δια κολλύβων θαύματος του μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος στον εορτάζοντα Κοιμητηριακό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Ελευθερούπολης. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και στην Θεία Λειτουργία στον Κοιμητηριακό Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων Ελευθερούπολης, λειτουργούντος του Πρωτοσυγκέλλου της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτου  Χρυσοστόμου Μπένου μετά των εφημερίων της πόλεως και του Διακόνου της Μητροπόλεως. Τον Θείον Λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος στο ιστορικό γεγονός της ημέρας. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος μαζί με τον κλήρο και παρουσία πλήθους πιστών ετέλεσαν Τρισάγιο υπέρ Μακαρίας μνήμης και αναπαύσεως πάντων των…

 • Νέα

  Η Ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών στην Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

  Με τη δέουσα εκκλησιαστική τάξη τελέσθηκε την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, η Ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών της Υπεραγίας Θεοτόκου στις ενορίες και Μονές της Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος περί την 5ην απογευματινήν, προεξήρχε στην Ακολουθία της Α΄ Στάσεως των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου. Πριν το τέλος της ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, απευθυνόμενος προς στις Μοναχές της Μονής και στους παρισταμένους προσκυνητές ευχήθηκε η Παναγία να προστατεύει και ενισχύει το έργο της Ιεράς Μονής. Εν συνεχεία περί την 7ην εσπερινήν ο Σεβασμιώτατος μετέβη στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Ελευθερουπόλεως όπου έψαλε τον κανόνα της Ακολουθίας και ανέγνωσε…

 • Νέα

  Εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου Διοικητή – Στρατηγού της 20ης Μεραρχίας στην Ι. Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως

  Την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2024 το πρωί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος δέχθηκε στο Επισκοπείο της Ιεράς Μητροπόλεως τον νέο Διοικητή – Στρατηγό της 20ης Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Πεζικού που εδρεύει στην Καβάλα, Υποστράτηγο ΤΘ Ηλία Κωστάκη, στον οποίο και ευχήθηκε για τα νέα του καθήκοντα. Προ της αναχωρήσεως του κ. Στρατηγού, ο Σεβασμιώτατος του προσέφερε τις νέες εκδόσεις της Μητροπόλεως και μια εικόνα της Παναγίας, ενώ με τη σειρά του ο Στρατηγός του επέδωσε τιμητική πλακέτα της ΧΧ ΤΘ Μεραρχίας.

 • Νέα

  Κυριακή της Τυρινής στον Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά Παλαιοχωρίου

  Την Κυριακή 18 Μαρτίου 2024, της Τυρινής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ιερό Ναό Αποστόλου Θωμά Παλαιοχωρίου, πλαισιωμένος από τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη π. Χρυσόστομο Μπένο, τον Εφημέριο της ενορίας π. Θεοχάρη Καλπάκογλου και τον Διάκονο της Μητροπόλεως π. Αθανάσιο Γουσίδη. Τον Θείο Λόγο εκήρυξε Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προς τους ευσεβείς χριστιανούς επί της Ευαγγελικής περικοπής.  

 • Νέα

  Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως

  Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024 εσπέρας, τελέσθηκε σε κλίμα κατανύξεως ο Α΄ Κατανυκτικός Εσπερινός (της συγχωρήσεως) επί τη ενάρξει της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου. Ο Εσπερινός τελέσθηκε με τη συμμετοχή του συνόλου του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Μπένου και την παρουσία πλήθους πιστών. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος στην σημασία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, προσφέροντας πνευματικά μηνύματα στους πιστούς που είχαν κατακλύσει το ναό.