Νέα

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου και Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων στη Φωλεά Παγγαίου

Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο 1 Ιουλίου 2023, τα εγκαίνια του Ιερού Κοιμητηριακού Ναού του Αγίου Γεωργίου και Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Φωλεάς της περιοχής των Ελευθερών του Παγγαίου.

Την παραμονή πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών λειψάνων και τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων. Προ της ενάρξεως του Εσπερινού έγινε από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Μητροπόλεως π. Αθανάσιο Παπαδάκη η κατάθεσις των Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων τα οποία και εναποτέθηκαν εις την Αγία Τράπεζα επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της μεταφοράς των Σεπτών Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου και στο τέλος της ακολουθίας άρχισε η ακολουθία των εγκαινίων, με τη λιτανεία των ιερών λειψάνων γύρω από το Ναό, από τον Σεβασμιώτατον Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο, πλαισιωμένον υπό Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεως.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ετίμησε τον Εφημέριο της ενορίας π. Μιχαήλ Σγουρομαλλίδη με το οφφίκιο του Οικονόμου. Στην σύντομη ομιλία του συνεχάρη τον π. Μιχαήλ για την υπακοή του και για την υποδειγματική εργατικότητα στην ενορία της Φωλεάς. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο Ελευθερών κ. Χαράλαμπο Χρυσανίδη για την σημαντική βοήθεια στην ανακαίνιση του παλαιού Ιερού Ναού. Τέλος ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και όλους όσους συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο.

Ο Εφημέριος της ενορίας προσφώνησε τον Σεβασμιώτατο ως εξής:

“Δόξαν αναπέμπομεν την στιγμήν αυτήν Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα εις τον Τριαδικόν Θεόν διότι παραλαμβάνομεν τον ιερόν Ναόν μας εγκαινιασμένον και αγιασμένον από τα τίμια χέρια Σας πλημμυρισμένοι από χαρά και συγκίνηση ευχαριστούντες Υμάς από τα βάθη της καρδίας μας. Ο κοιμητηριακός αυτός Ιερός Ναός όπως και ο κάθε Ναός έχει τη δική του ιστορία, που αξίζει εν ολίγοις σήμερα να αναφέρομεν.

Σύμφωνα με τις προφορικές και γραπτές πηγές που έχουμε, τη δεκαετία του 1870 στην περιοχή αυτή κατοικούσαν είκοσι οικογένειες κτηνοτρόφων με τα ποίμνιά τους αλλά και τις παραδόσεις τους έχοντας ως κέντρο της ζωής των ένα μικρό εκκλησάκι εις τον τόπον αυτόν για τις λειτουργικές και πνευματικές τους ανάγκες.

Μετά την συνθήκη της Λωζάννης το 1923 κατέφθασαν στην περιοχή αρκετοί πρόσφυγες από τον Πόντο, Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη φέροντες έναν καινούργιο πολιτισμό στην περιοχή. Μεταξύ αυτών εγκαταστάθηκε στο χωριό και ένας Ρουμανόβλαχος ονόματι Στέργιος Καρανικόλας, κτηνοτρόφος, ο οποίος το καλοκαίρι του 1926 έχτισε στο ίδιο μέρος το σημερινό Ιερό Ναό προς τιμήν του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου, παρακινούμενος από όραμα που είδε καβαλάρη τον Άγιο. Στην προσπάθειά του αυτή είχε τη συμπαράσταση και τη συμμετοχή όλων των κατοίκων του χωριού. Κάθε χρόνο στην εορτή του Αγίου γινόταν μεγάλο πανηγύρι με τη συμμετοχή και των γύρω χωριών.

Μέχρι την δεκαετία του 1960, που κτίσθηκε στο κέντρο του χωριού ο σημερινός ενοριακός ναός προς τιμήν και πάλι του αγίου Γεωργίου και του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας αυτός εδώ   ήταν ο ενοριακός Ναός και γύρω απ’ αυτόν σύμφωνα με την παράδοση των προγόνων μας τα κοιμητήρια.

Εφημερεύοντος του π. Ελευθερίου Ευδοκίδη το 2011 ανακαινίσθηκε εκ βάθρων ο Ιερός Ναός από τον συντοπίτη μας ευεργέτη της ενορίας μας κ. Χαράλαμπο Χρυσανίδη, Δήμαρχο Ελυθερών, ιδίοις εξόδοις, και τον οποίον την στιγμή αυτή ευγνωμονούμε και ευχαριστούμε  θερμότατα. Στη συνέχεια ο Ναός εξοπλίστηκε με όλα τα απαραίτητα διά την λειτουργίαν από τους ευσεβείς κατοίκους της ενορίας μας, οι οποίοι φιλοτίμως συνέδραμον και όλους τους ευχαριστούμε.

Ο Ιερός Ναός θα τιμάται και προς τιμήν των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων, διότι στην περιοχή μας δεν υπάρχει άλλος Ναός αφιερωμένος στη χάρη τους και διότι κατά τον Μ. Βασίλειο οι άγιοι είναι «των μαρτύρων ο έπαινος, το να παρακινούνται και να ενισχύονται προς την αρετήν οι Χριστιανοί» και συνεχίζει ο Μ. Βασίλειος: «Ω αγία ομάδα: ώ κοινοί φύλακες του ανθρωπίνου γένους! Καλόβολοι συμμέτοχοι των φροντίδων μας, και συνεργοί στις δεήσεις μας, μεσολαβητές ισχυρότατοι, αστέρες της οικουμένης, άνθη των κατά τόπους Εκκλησιών …».

Σεβασμιώτατε,

Ευχαριστούντες Υμάς και πάλιν θερμότατα ευχηθείτε παρακαλούμεν ο ιερός Ναός που σήμερα εγκαινιάσατε να γίνει ένας φωτεινός φάρος που θα ακτινοβολεί το φως του Χριστού και θα παρηγορεί και θα δίνει ελπίδα εις τους καταφεύγοντας εις αυτόν διά των πρεσβειών του Αγίου μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου και των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων Αμήν.”