Νέα

Προσκυνηματική Εκδρομή στη Μικρά Ασία

ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ

ΣΤΗΝ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

(ΣΜΥΡΝΗ – ΕΦΕΣΟΣ) 06-09 ΜΑΙΟΥ 2015

Συμμετοχή στη Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Ιωάννου  στην Έφεσο της Μικράς Ασίας
«Υπό την πνευματική καθοδήγηση  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου»

Μία διοργάνωση στην Ιωνία! Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Οικουμενική Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη γη της Ιωνίας και της πανηγυρικής Θείας λειτουργίας που θα τελέσει στις 8 Μαίου, στο Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Έφεσο, ημέρα μνήμης του Αγίου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ

1η ημέρα : Ελευθερούπολη – Σμύρνη (660 χλμ)
SMYRNI22Συγκέντρωση στις 05.30 η ώρα στον χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως και αναχώρηση στις 06.00 το πρωί με προορισμό τα ιστορικά μικρασιατικά παράλια. Στάση στα σύνορα των Κήπων, έλεγχος διαβατηρίων ή ταυτοτήτων, λίγος χρόνος ελεύθερος στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών και συνεχίζουμε την διαδρομή μας για τον σημερινό μας προορισμό που είναι η χιλιοτραγουδισμένη Σμύρνη. Περνώντας έξω από την Κεσσάνη φτάνουμε στη Μάδυτο, από όπου με φέρυ-μπόουτ περνάμε στη Δαρδανία/Τσανάκαλε, και με διηγήσεις και ωραία Μικρασιάτικα τραγούδια μέσω του Αδραμυττίου Όρους των μικρασιατικών παραλίων, φθάνουμε το απόγευμα στην ιστορική Σμύρνη, τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο, χρόνος ελεύθερος στην παραλία, διανυκτέρευση.

2η ημέρα : Σμύρνη – Κορδελιό – Έφεσος (Πανηγυρικός Εσπερινός)-Κουσάντασι

Μετά το πρωινό, αναχωρούμε με τον ξεναγό μας για να περιηγηθούμε στο κέντρο της παλιάς πόλης, όπου θα δούμε τα λίγα κτίρια που σώζονται στην περιοχή όπου βρίσκεται το Ελληνικό προξενείο με την παλιά Ελληνική γειτονιά με τα ωραία σπίτια και στενά δρομάκια, (όσα έχουν σωθεί), την παραλιακή Λεωφόρο, το Διοικητήριο, το Τελωνείο στην περιοχή Κορδόνι, το ναό του Agios BoukolosΑγ. Βουκόλου (Άη Βούκλας-(μοναδική ορθόδοξη εκκλησία της σημερινής Σμύρνης) που αναπαλαιώνεται στην περιοχή Basmane. Επίσης θα δούμε το πρώτο ελληνικό Πανεπιστήμιο, που δεν λειτούργησε ποτέ (σήμερα Μουσείο). Η γνωριμία μας με την Σμύρνη θα ήταν ατελής, αν δεν επισκεπτόμασταν τουλάχιστον ένα προάστιό της. Ανάμεσα τους, το Κορδελιό, για το οποίο τα μόνα στοιχεία που διαθέτουμε για την ύπαρξη ελληνορθόδοξης κοινότητας, προέρχονται από τις προφορικές μαρτυρίες Μικρασιατών προσφύγων. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτές, το Κορδελιό διέθετε ελληνορθόδοξη κοινότητα με δύο ενορίες: την Αγία Άννα και τον Άγιο Ιωάννη. Συνεχίζουμε για την Έφεσο, όπου θα τελεσθεί ο Πανηγυρικός Εσπερινός. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας στο Κουσάντασι , δείπνο, διανυκτέρευση.

3η ημέρα : Έφεσος (Θεία Λειτουργία στην Βασιλική του Αγ. Ιωάννου)- Σόκια – Κελεμπέσι-Δωμάτια-Μαίανδρος Ποταμός – Άκιοι

tafos ag ioannouΜετάβαση στην Νέα Έφεσο (Σελτσούκ). Εδώ καλούμεθα να συμμετέχουμε, ανήμερα της εορτής του Αγίου, στην Θεία Λειτουργία που θα τελεσθεί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, στα ερείπια της Βασιλικής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Ακολουθεί επίσκεψη σε τόπους ιστορικούς και δοξασμένους διαχρονικά. Ως έδρα η επισκοπή Ανέων και μετέπειτα μητρόπολη είχε την πόλη Σώκια (Σέβκε). Κοντά στα Σώκια βρίσκονταν εύπορα χωριά: το Νεοχώριον, Κελεμπέσι, Δωμάτια, Ακ-κϊοι, Βαγάρασι, Γέροντας. Λαμπρά εκπαιδευτήρια λειτούργησαν στα Σώκια. Ο πληθυσμός της πόλεως ήταν ελληνικός επί το πλείστον. Το 1922 με την Μικρασιατική Καταστροφή ακολούθησε η καταστροφή της μητροπόλεως Ανέων και η δραματική έξοδος των Ελλήνων κατοίκων της. Θα επισκεφθούμε τα Σόκια και τα Δωμάτια. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας στο Κουσάντασι, δείπνο, διανυκτέρευση.

4η ημέρα : Κουσάντασι – Αιβαλί (Μοσχονήσι) – Ελευθερούπολη
Μετά το πρωινό στο ξενοδοχείο μας, αναχωρούμε για το Αιβαλί, που υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά κέντρα του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία, το δεύτερο μετά τη Σμύρνη. Μεγάλο εμπορικό κέντρο, λόγω του λιμένα, είχε ανθρώπινη παρουσία από το 1500 π.Χ. Η βιοτεχνία και το εμπόριο παρουσίασαν ανάπτυξη, ενώ η ίδρυση ατμοκίνητων ελαιοτριβείων και η ναυτιλιακή δραστηριότητα των κατοίκων κατέστησαν τις Κυδωνίες κέντρο εμπορίας λαδιού που η ετήσια παραγωγή του έφθανε τα 4.000.000 οκάδες. Το Γυμνάσιο της πόλης με την πλουσιότατη βιβλιοθήκη του, που ονομάστηκε Διδότειος προς τιμήν του παρισινού εκδοτικού οίκου Didot, ο οποίος την επλούτισε με χιλιάδες τόμους, τα τυπογραφεία (μετά το 1911), από τα οποία εκδίδονταν εφημερίδες και περιοδικά, και οι πολιτιστικοί σύλλογοι δημιούργησαν πνευματική ζωή και ανέβασαν το πολιτιστικό επίπεδο. Χαρακτηριστικός είναι ο μεγάλος αριθμός λογίων και ανώτερων κληρικών που κατάγονται από τις Κυδωνίες, γνωστότεροι από τους οποίους είναι οι λογοτέχνες Φώτης Κόντογλου, Ηλίας Βενέζης και Στρατής Δούκας. Στο διπλανό Μοσχονήσι, θα δούμε την εκκλησία των Ταξιαρχών. Συνεχίζουμε για τα σύνορα, άφιξη στην πόλη μας το βράδυ, γεμάτοι με μνήμες και συναισθήματα για τα μαρτυρικά και άγια χώματα των προγόνων μας.

Τιμή συμμετοχής 195,00 ευρώ το άτομο σε δίκλινο

Περιλαμβάνει:
• Όλες τις μετακινήσεις/μεταφορές, σύμφωνα με το πρόγραμμα, με πούλμαν
• 03 Διανυκτερεύσεις στα επιλεγμένα ξενοδοχεία 4*
• 03 Πρωινά και 03 Δείπνα καθημερινά στα ξενοδοχεία.
• Ξεναγήσεις-περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα.
• Αρχηγό – συνοδό του γραφείου μας.
• Ομαδική Ταξιδιωτική Ασφάλιση αστικής ευθύνης
Δεν περιλαμβάνει:
• Εισόδους μουσείων – αρχαιολογικών χώρων – εκκλησιών
• Επιπλέον έξοδα (όπως επιπλέον γεύματα, ποτά, φιλοδωρήματα)
• Και ότι άλλο αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
• Δηλώσεις με προκαταβολή €70
• Τα τρίκλινα δωμάτια είναι δίκλινα με προσθήκη πτυσσόμενου κρεβατιού και έχουν χρέωση, κατά άτομο, δίκλινου.
• Τα παιδιά ταξιδεύουν υποχρεωτικά με διαβατήριο νέου τύπου, ενώ οι ενήλικες με διαβατήριο ή αστυνομική ταυτότητα νέου τύπου επίσης.
• Οι ενήλικες ταξιδεύουν με ταυτότητα νέου τύπου ή με το διαβατήριο τους.

 

Δηλώσεις Συμμετοχής στα γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως

π. Αθανάσιος Παπαδάκης, τηλ: 2592023450, 6946556534