Νέα

Η Νέα Ηρακλείτσα πανηγύρισε τον Άγιο Σάββα τον Ηρακλειτσιανό

Ιστορικό για την ενορία γεγονός, είναι ο πρώτος εορτασμός του Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω, του εκ παλαιάς Ηρακλείτσης, στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, Νέας Ηρακλείτσης, η οποία αποτελεί την φυσική ιστορική συνέχεια της γενέτειρας του Αγίου.

Την παραμονή της εορτής, Σάββατο 1η Απριλίου, τελέσθηκε στον Ναό της Μεγαλόχαρης όπου υπάρχει σε περικαλλές προσκυνητάριο η εικόνα του Αγίου, ο Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός με την παρουσία των αδελφών Πρεσβυτέρων π. Δημητρίου και π. Ιωσήφ.

Την επομένη, Ε’ Κυριακή των Νηστειών, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική λειτουργία, Ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ.κ. Χρυσοστόμου.

Την διακονία του θείου λόγου ανέλαβε, τη Πατρική εντολή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, ο Ιεροκήρυξ και Εφημέριος της Ενορίας π. Θωμάς Ανδρέου ομιλήσας καταλλήλως για τον τιμώμενο Άγιο. (Το κήρυγμα)

Προ της απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με ενθουσιαστικό λόγο, εξέφρασε την ευαρέσκεια Του, τόσον προς τον οικείο εφημέριο, όσο και στους ευλαβείς κατοίκους της ενορίας, προσκαλώντας τους να συμβάλλουν με την αγάπη τους ώστε σύντομα να ανεγερθεί παρεκκλήσιο προς τιμήν του συμπατριώτη τους Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω.

Η εορτή του Αγίου μας, συνέπεσε με την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης απ’ όπου καταγόταν ο Άγιος Σάββας. Με την ευκαιρία αυτή, η τοπική Αδελφότητα των Ηρακλειτσιανών τέλεσε μνημόσυνο για τα θύματα της γενοκτονίας με κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο έξωθεν του Ναού και επετειακή ομιλία από την Πρόεδρο της Αδελφότητος κα. Ασημένια Σπυριδωνάκη.

Στην συνέχεια παρατέθηκε εόρτιος δεξίωση στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου “Άγιος Γεώργιος” της Νέας Ηρακλείτσης με την φροντίδα της Προέδρου αυτού κας Κατερίνας Γκιρίνη και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.