Νέα

Αποκαλυπτήρια Προτομής του Αειμνήστου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Αμβροσίου Νικολάου

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ετελέσθησαν την Κυριακήν 30ην Νοεμβρίου 2008 στην Ελευθερούπολη από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ.κ. Χρυσόστομο τα αποκαλυπτήρια της Προτομής του Αειμνήστου Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως Αμβροσίου Νικολάου επί τη συμπληρώσει 50 ετών από την ημέρα της Ενθρονίσεώς του εις την Ελευθερούπολιν, 30ην Νοεμβρίου του 1958.

Το πρωϊ της Κυριακής ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία εις τον Μητροπολιτικόν Ιερόν Ναόν Αγίου Νικολάου ως και η χειροτονία εις Διάκονον του Αλεξάνδρου Κουλιουμπή, Ιεροσπουδαστού του Εκκλησιαστικού Λυκείου Ξάνθης εις τον οποίον εδόθη το όνομα Αμβρόσιος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας εν πομπή οι αρχές του Νομού και της Πόλεως, Κλήρος και Λαός με επί κεφαλής τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κατευθυνθήκαμε εις τον αύλειον χώρον της Ιεράς Μητροπόλεως δια τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Ιεράρχου.

Ενώπιον της Προτομής ωμίλησε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας με πολύν παλμόν και συγκίνησιν, αγάπην και σεβασμόν εις τον προκάτοχόν του. Στη συνέχεια απεκάλυψε εν μέσω χειροκροτημάτων την προτομήν, την οποίαν έφιλοτέχνησαν οι Αδελφοί Μπασματζή, ακολούθησε επιμνημόσυνος δέησις, ο Εθνικός Ύμνος και δεξίωσις όλων εις τον Μητροπολιτικόν Οίκον.

Ήτο επιθυμία Κλήρου και Λαού να τιμηθή ο μεγάλος αυτός Ιεράρχης και ευεργέτης δια την μεγάλην του προσφοράν εις την τοπικήν Εκκλησίαν. Την επιθυμία αυτή υλοποίησεν ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, ο οποίος ενώπιον του Ανδριάντος είπε τα κάτωθι:

Αείμνηστε  Ιεράρχα!

Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, Κλήρος και ευσεβής λαός, μετά την θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό μας Ναό, όπου κατά την διάρκεια της ετελέσαμε την χειροτονία νέου Διακόνου, στον οποίον δώσαμε το όνομα σου, για να αποκαλύψωμε σε σεμνή τελετή την προτομή σου, την οποίαν ανήγειρε η Μητρόπολη μας. Πρίν όμως να ανεγερθή η προτομή σου αυτή από τον γλύπτη, από χρόνια τώρα έχει υψωθή περίλαμπρη η μορφή σου μέσα στη συνείδηση όλων εκείνων, πού ξέρουν να εκτιμούν και να σέβωνται την προσφορά και τη θυσία του συνανθρώπου των. Προτομή όχι από ψυχρό, άψυχο μάρμαρο, αλλά καμωμένη από την αγάπη και τον θαυμασμό μας για όσα καλά και θεάρεστα επετέλεσες στο διάβα σου επάνω στή γη και μάλιστα εδώ στη Μακεδονική γή του Παγγαίου.

Αγαλμα αιθέριο είναι η σεπτή σου μορφή μέσα στην καρδιά μας πλαστουργημένο από την ευγνωμοσύνη μας. Σαν σήμερα, ακριβώς πρίν από 50 χρόνια, την 30ην Νοεμβρίου 1958, ημέρα Κυριακή, ήρχεσο στην Ελευθερούπολη ως Μητροπολίτης της ιστορικής αυτης Μητροπόλεως. Όταν εκείνο το χειμωνιάτικο πρωινό έφθανες νεώτατος, όλος αλκή και ιερό ενθουσιασμό, η εκκλησιαστική κατάσταση στην περιοχή μας ήτο ικανή να φέρη απαγοήτευση στη ψυχή σου. Ιερείς γέροντες, ελάχιστοι, ναοί εγκαταλελειμένοι, χωρίς καμμία τότε στη διάθεση σου  υλικοτεχνική υποδομή απαραίτητη για την επιτέλεση του ιερού έργου σου, για το οποίο και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Πολιτεία σε απέστειλαν με χρηστές ελπίδες στην δροσοβόλο αυτή γωνία της Ανατολικής Μακεδονίας.

Καίτοι όμως νεώτατος Ιεράρχης δεν επέτρεψες τις δύσκολες εκείνες ημέρες, στο πνεύμα της ηττοπάθειας και της απαγοήτευσης να εγγίση την ψυχή σου. Αντέστης γενναία και με νεανική ορμή, πλήρης αισιοδοξίας, ρίχθηκες στον μεγάλο αγώνα για την αναδιοργάνωση της Μητροπόλεως σου. Εδώ βρήκε απόλυτη εφαρμογή ο αθάνατος λόγος του Κυρίου μας. «Παντί τω έχοντι δοθήσεται… Σε όποιον έχει καλή διάθεση και όρεξη πνευματική για δημιουργία εγώ θα του δώσω την βοήθεια μου.. Ετσι τον θερμό ζήλο σου για την θρησκευτική και κοινωνική ανόρθωση του τόπου πλούσια ευλόγησε ο Υψιστος. Και μέσα σε λίγα ευλογημένα και δημιουργικά χρόνια άλλαξε τελείως, κάτω από την αναγεννητική πνοή σου, το πρίν αδύναμο και κατηφές πρόσωπο της Μητροπόλεως. Και ιερό Κλήρο απέκτησες αρκετό για τις θρησκευτικές ανάγκες των ευσεβών εδώ κατοίκων και τόσα ευαγή Ιδρύματα, τόσα όσα σπάνια, πολύ σπάνια απαντούν σε τόσο ολιγάριθμη Μητρόπολη. Τα κτίρια τα μεγαλοπρεπή, πού ανήγειρες μένουν ακόμη όρθια και μαρτυρούν σε κάθε καλοπροαίρετη ψυχή την ακαταπόνητη δραστηριότητα και τον ζήλο ενός Ιεράρχου, πού ευχαρίστως εθυσίασε την προσωπική του άνεση στον βωμό του κοινού καλού.

Ο Θεός όμως σου συμπαραστάθηκε αφειδώλευτα στον δημιουργικό σου αγώνα. Σού έστειλε πολυτιμότατο βοηθό και συναντιλήπτορα στην αναπλαστική θρησκευτική και κοινωνική σου εργασία. Επί χρόνια είχες δίπλα σου τον αείμνηστο Μεγάλο Ευεργέτη της Ελευθερουπόλεως Φρίξο Παπαχρηστίδη. Εσύ έδωσες τον ιερό ενθουσιασμό σου για την πρόοδο του τόπου και εκείνος άνοιξε το βαλάντιο του και σού έδωσε πλούσια την οικονομική του βοήθεια.

Αιωνία ας είναι η μνήμη σας και των δύο αοιδίμων ανδρών. Η Ελευθερούπολις για πολλά χρόνια θα μνημονεύη με ευγνωμοσύνη το όνομα σας. Και ιδού τώρα και εμείς, ο ταπεινός σου διάδοχος, πού σε εγνώρισε δέκα ετών ως Επίσκοπο Χριστουπόλεως στην γενέτειρα του, βοηθώντας την ιστορική μνήμη των πιστών εδώ χριστιανών μας αποκαλύπτομε την προτομή σου για να την βλέπουν οι επόμενες γενεές και να ενθυμούνται εναργέστερα τον ευεργέτη του τόπου των.

Φωτογραφικό υλικό