Νέα

Εορτή Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Χρυσοκάστρου Παγγαίου

Με θρησκευτική κατάνυξη και με συρροή εκατοντάδων προσκυνητών εορτάσθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό, στην ομώνυμη Ιερά Μονή Χρυσοκάστρου Παγγαίου της Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως.

Το εσπέρας της εορτής, Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, προσκεκλημένου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο, ο οποίος συγχοροστάτησε στην ακολουθία και με τη συμμετοχή Ιερέων της Μητροπόλεως. Μετά το πέρας της ακολουθίας ακολούθησε τράπεζα κατά το μοναστηριακό τυπικό.

Τη κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και ετέλεσε την Θείαν Λειτουργίαν, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, πλαισιωμένος υπό Ιερέων της επαρχίας μας και εξ Αγίου Όρους. Σημειωτέον δε ότι καθ’ όλες τις ιερές Ακολουθίες έψαλλαν μελωδικότατα πατέρες από την Αδελφότητα των Δανιηλαίων του Αγίου Όρους.

Τον Θείον λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών αναφερόμενος  στον τιμώμενον Άγιον, αφού προηγουμένως τον ευχαρίστησε εγκαρδίως ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας για την αποδοχή της προσκλήσεως να συμμετάσχει στις λατρευτικές συνάξεις της Ιεράς Μονής. Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας για την ευγενική πρόσκληση του και εξέφρασε την χαρά του για την ευκαιρία αυτή να συνεορτάσει την μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος στην μεγαλοπρεπή αυτή γυναικεία Ιερά Μονή.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και τις ευχές του Σεβασμιωτάτου προς τις Μοναχές και τους ευλαβείς προσκυνητές, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε τρισάγιο στο τάφο του Πνευματικού και κτήτορος της Ιεράς Μονής Μακαριστού π. Φιλίππου, της αειμνήστου καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Λυδίας Μοναχής και Μακρίνης Μοναχής.

 

DSC_8118