Νέα

Η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Νέα Ηρακλείτα Ελευθερών

Με εκκλησιαστική λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος στην Νέα Ηρακλείτσα Ελευθερών, η Απόδοση της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον περικαλλή προσκηνυματικό Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης όπου φυλάσσεται ως πολύτιμο κειμήλιο η χαριτόβρυτος Εικόνα της Παναγίας την οποία διέσωσαν οι ευλαβείς πρόσφυγες της Παλαιάς Ηρακλείτσης της Ανατολικής Θράκης.

Την Τετάρτη 22 Αυγούστου τελέσθηκε ο Εσπερινός της Απόδοσης της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως και τη παρουσία πλήθους πιστών χριστιανών που προσήλθαν να ζητήσουν τη χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου. Τον Θείον Λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αναφερόμενος στην σημασία της Εορτής της Αποδόσεως της Θεοτόκου.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόσοτμος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία τέλεσε την Θεία Λειτουργία πλαισιωμένος από Ιερείς και Διακόνους της Μητροπόλεως με επικεφαλής τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. Χρυσόστομο Μπένο, ο οποίος και εκήρυξε τον Θείο Λόγον. Μετά την Θεία λειτουργία εδόθη δεξίωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο της κωμοπόλεως «Άγιος Γεώργιος».

Το εσπέρας της Τετάρτης 23 Αυγούστου τελέσθηκε Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου. Ακολούθως έλαβε χώρα η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Χαριτόβρυτης Εικόνας της Παναγίας Φανερωμένης και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου και Αγίου Χαραλάμπους που φυλάσσονται στον Ιερό Ναό, στους κεντρικούς οδούς της πόλεως συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Παγγαίου και με την παρουσία του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως και χιλιάδων πιστών προσκυνητών, με επικεφαλής τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής του Νομού Καβάλας.

Στο μέσο της λιτανείας, στο λιμάνι της κωμοπόλεως και σε ειδική διαμορφωμένη εξέδρα, τελέσθηκε Αρτοκλασία και στο τέλος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, απευθυνόμενος προς τους πιστούς που είχαν κατακλύσει την περιοχή, εκήρυξε τον Θείον Λόγον αναφερόμενος στην τιμή προς την Υπεραγία Θεοτόκο.

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν για την διεξαγωγή των λατρευτικών συνάξεων, τον Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτη π. Θωμά Ανδρέου προϊστάμενο του Ιερού Προσκηνήματος, τις Αρχές του τόπου και πάντας για την στήριξη, την συμμετοχή καθώς και την παρουσία τους, ευχόμενος η Παναγία η Φανερωμένη, να μεσιτεύει για όλους, στον Τριαδικό Θεό και να μας αξιώσει και του χρόνου να Την πανηγυρίσουμε με την δέουσα λαμπρότητα και τιμή.

Φωτογραφικό υλικό από τις ακολουθίες