Μνημόσυνο του Μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Αμβροσίου
Την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου, εορτή του Αγίου Αμβροσίου Επισκόπου Μεδιολάνων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Ελευθερουπόλεως πλαισιωμένος από Ιερείς και Διακόνους της Μητροπόλεως, ως και πράττει κάθε χρόνο. Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ετέλεσε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Προκατόχου του Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Αμβροσίου.
Ο Σεβασμιώτατος κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στο βίο του εορταζομένου Αγίου Αμβροσίου τονίζοντας τα χαρακτηριστικά που τον διέκριναν, τη μεγάλη παιδεία του, την αγάπη του για την Εκκλησία, την φιλανθρωπία του και το θάρρος του στην υπεράσπιση του δικαίου εξιστορώντας το περιστατικό της συνάντησης του με τον Αυτοκράτορα Θεοδόσιο μετά την εκτέλεση των χιλιάδων Θεσσαλονικέων. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ανεφέρθη στον μακαριστό μεγάλο Ιεράρχη της Εκκλησίας και προκάτοχο του κυρό Αμβρόσιο Νικολάου συγκρίνοντας τον Αγιο Αμβρόσιο με τον μακαριστό στην παρρησία του, στην υπεράσπιση της αλήθειας και του διακαίου. Τέλος εξέφρασε γι ακόμη μια φορά την αμέριστη ευγνωμοσύνη του για όσα σπουδαία προσέφερε στην επί σειρά ετών ποιμαντορία του στην Παγγαιορίτικη Εκκλησία, έργα ισάξια με αυτά των μεγάλων Ιεραρχών της Εκκλησίας μας. Στην ακολουθία παρευρέθηκαν πιστοί της πόλεως και πνευματικά τέκνα του Μακαριστού Μητροπολίτου.
Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, μετέβη στο παρεκκλήσιο του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης εις το θερινό επισκοπείο της Μητροπόλεως στη Νέα Πέραμο, όπου ευρίσκεται το μνήμα του Μακαριστού Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κυρού Αμβροσίου και ετέλεσε τρισάγιον εις μνήμην αυτού και της μητρός του.
Αμβρόσιος Νικολάου (1958-1984)
Ο Αμβρόσιος Νικολάου (κατά κόσμον Ηλίας) γεννήθηκε το 1917 στη Ναύπακτο. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1940 από τον μητροπολίτη Φθιώτιδος Αμβρόσιο και πρεσβύτερος και αρχιμανδρίτης το 1946. Υπηρέτησε ως εφημέριος ιερών ναών και αργότερα ως στρατιωτικός ιερέας και ως Γραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Επίσκοπος χειροτονήθηκε το 1956 και τοποθετήθηκε στην επισκοπή Χριστουπόλεως και εργάσθηκε ως βοηθός επίσκοπος του μητροπολίτου Μυτιλήνης Ιακώβου Γκιγκίλα. Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως εξελέγη στις 22 Σεπτεμβρίου 1958, όπου και την διαποίμανε για είκοσι έξι χρόνια. Θεωρείται ο ευργέτης της πόλεως αυτής γιατί με ενέργειες του και με τη βοήθεια του Φρίξου Παπαχρηστίδη οικοδομήθηκε το νέο Επισκοπείο, η Παπαχρηστίδειος Βιβλιοθήκη, το Οικοτροφείο θηλέων και αρρένων. Επίσης στη Νέα Πέραμο έκτισε Επισκοπείο, όπου εκεί είναι η αρχαία έδρα της επισκοπής Αλεκτορόπολις και οργάνωσε τις εκκλησιαστικές παιδικές κατασκηνώσεις. Αναδιοργάνωσε και ενίσχυσε τον ιερό κλήρο, θεμελίωσε σαράντα ιερούς ναούς και ίδρυσε τρεις ιερές μονές.
Ο Αμβρόσιος απεδήμησε εις Κύριον στις 26 Ιουλίου 1984 και ετάφη στο πίσω μέρος του ναού του Αγίου Κωνσταντίνου στη Νέα Πέραμο, δίπλα από το Επισκοπείο.