Νέα

Ο Ποιμενάρχης μας στην εορτή του Τιμίου Σταυρού στα Ιεροσόλυμα

Την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου εορτάσθη η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού κατά το Παλαιό Ημερολόγιο, με ιδιαίτερη εκκλησιαστική λαμπρότητα κατά το αρχαίο τυπικό της Εκκλησίας των Ιεροσολύμων. Ευρισκόμενος ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος εις την Αγία Πόλη των Ιεροσολύμων επικεφαλής ομάδος προσκυνητών από την επαρχία μας, συμμετείχε στις λατρευτικές συνάξεις της εορτής. Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής έλαβε μέρος στο Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Ιεροσολύμων κ.κ. Θεοφίλου.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος ευλόγησε την «Αγίαν είσοδον» και άρχισε, εν ψαλμωδία των Καταβασιών «Σταυρόν χαράξας Μωσής», η λιτανεία του Τιμίου Σταυρού, η οποία διελθούσα της Αγίας Αποκαθηλώσεως ήλθε εις το παρεκκλήσιον της ευρέσεως του Τιμίου Σταυρού. Εκεί κατά το τυπικό έλαβε χώρα η προς τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα Ύψωση του Τιμίου Σταυρού μετά δεήσεων και ακολούθως, των τροπαρίων ψαλλομένων, έγινε η προσκύνησις αυτού εις τον τόπον, όπου ευρέθη από την Αγία Ελένη.

Ακολούθησε η λιτανεία τρις πέριξ του Αγίου Κουβουκλίου, και τέλος διελθούσα προ της Αγίας Αποκαθηλώσεως ανήλθε εις τον Φρικτόν Γολγοθάν, όπου Δευτέρα φοράν ετελέσθη η Ύψωσις του Τιμίου Σταυρού.

Μετά το τέλος των ιερών Ακολουθιών ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, οι κληρικοί και οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν στο Πατριαρχείο όπου τους εδέχθη, μαζί με τους άλλους προσκυνητάς, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης. Κατόπιν ο Μακαριώτατος εδέχθη τας ευχάς και ευχαριστίάς του Σεβαμιωτάτου μας και των κληρικών και ως ανάμνηση της ημέρας φωτογραφηθήκαν φέροντας τους Σταυρούς του Πατριαρχείου που τους εδώρησε ο Μακαριότατος.

Το εσπέρας της εορτής ο Μακαριώτατος εκάλεσε, στην πόλη της Βηθλεέμ σε ξενοδοχείο, τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας σε δείπνο τιμής και αγάπης.