ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Τοπογεωγραφία Ιεράς Μονής

Η Ιερά Μονή του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται στο Νομό Καβάλας και μάλιστα στους πρόποδες του Όρους Παγγαίου, κοντά στην περίφημη κωμόπολη Νικήσιανη. Είναι κρυμμένη μέσα στο βουνό με απόλυτο σκοπό την ησυχία και την φυγή από την «φασαρία» του κόσμου.  Συνορεύει με την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου και Υπεραγίας Θεοτόκου της Εικοσιφοινίσσης.

 Σύντομο ιστορικό.

 Κτήτορας της Ιεράς Μονής ήταν ο φιλομόναχος Μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Κυρός Αμβρόσιος, ο οποίος κυριαρχούμενος από ένθεο ζήλο επέλεξε την περιοχή για την ίδρυση μίας νέας Μονής αφιερωμένης στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο. Το 1977 στο νέο Μοναστήρι ήλθαν να εγκαταβιώσουν οι πρώτες μοναχές. Με το πέρασμα του καιρού η Μονή άνθησε πνευματικά βλέποντας τα μέλη της Αδελφότητας να αυξάνουν και την επέκταση των υποδομών της να μεγαλώνει. Ο παλαιός Ιερός Ναός του Αγίου Δημητρίου ανακαινίζεται και είναι η καρδιά της πνευματικής ζωής της Μονής. Η Καθηγουμένη Γερόντισσα Ταξιαρχία Καλφοπούλου είναι ο αφανής  ήρωας. Τρέχει παντού, ζητά, επαιτεί για το καλό της Μονής και πράγματι τα καταφέρνει. Απέναντι από το καθολικό δημιουργεί το φιλόξενο Αρχονταρίκι. Στην άλλη πλευρά της αυλής  το κτίριο του ξενώνα, δυναμικότητας 70 κλινών, για την φιλοξενία προσκυνητών.

 Την 1η Οκτωβρίου 1995, ο Μακαριστός Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως Κυρός Ευδόκιμος, έφερε με επισημότητα από την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους αντίγραφο της Ιεράς Εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου. Από τότε ξεκινά μια μεγάλη προσπάθεια να ανεγερθεί ένας νέος και μεγάλος Ιερός Ναός, προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου. Πράγματι η Γερόντισσα τα καταφέρνει με την βοήθεια πολλών ευλαβών χριστιανών και σήμερα ο Ιερός Ναός δεσπόζει του κτιριακού συγκροτήματος.

 Η Ιερά Μονή είναι κοινοβιακή με Ηγουμένη την Γερόντισσα Ταξιαρχία. Υπάρχουν 5 αδελφές και μία δόκιμη και αθλούνται πνευματικά προς δόξαν Θεού.

Δύο μεγάλες πανηγύρεις δεσπόζουν, αυτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου (26 Οκτωβρίου) και της Υπεραγίας Θεοτόκου της Γοργοϋπηκόου (1η Οκτωβρίου). Προς αγιασμό των πιστών φυλάσσονται τα Ιερά Λείψανα: του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου, του Αγίου Αποστόλου Φιλίππου, του Αγίου Θεοδώρου του Στουδίτου, του Οσίου Δαυΐδ του εν Θεσσαλονίκη, του Οσίου Σεραφείμ, κ.α.

Διεύθυνσις, τηλέφωνα

Η διεύθυνση της Ιεράς Μονής είναι: Ιερά Μονή Αγίου Δημητρίου, 640 01 ΝΙΚΗΣΙΑΝΗ.

Τηλέφωνο: 25920-61215.

Ώρες λειτουργίας της Ιεράς Μονής από το πρωΐ μέχρι την δύση του ηλίου.

 Χώρος διαμονής

Η Ιερά Μονή φιλοξενεί κατόπιν συνεννοήσεως. Βλέπε όμως και κατάλογον σχετικόν με τα ξενοδοχεία της περιοχής.