Νέα

Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Νικήσιανη Παγγαίου

Με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια εορτάσθηκε και φέτος στην Νικήσιανη, η Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στον Πανηγυρίζοντα ενοριακό Ναό της Κωμοπόλεως.

Το εσπέρας της εορτής, Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου, συγχοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου πλαισιωμένων υπό Ιερέων και Διακόνων της Ιεράς Μητροπόλεως και με την παρουσία εκατοντάδων πιστών χριστιανών  κατοίκων της Νικησιάνης που προσήλθαν να εκζητήσουν τις Πρεσβείες της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Τον Θείον Λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου κ. Αθηναγόρας αναφερόμενος στη θρησκευτική διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Ακολούθως έλαβε χώρα η μεγαλοπρεπής λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας στην κωμόπολη με επικεφαλής του λαού τις Πολιτικές Αρχές της ευρύτερης περιοχής και με την συνοδεία τιμητικού στρατιωτικού αποσπάσματος και τοπικής φιλαρμονικής.

Μετά το τέλος της ακολουθίας οι Αρχιερείς μαζί με τον Ιερό Κλήρο, τις Αρχές του τόπου και τους πιστούς κατοίκους της Νικησιάνης μετέβησαν στο νεοανεγερθέντα ημιτελές Πνευματικό Κέντρο της ενορίας για την τέλεση των εγκαινίων του.

Στην σύντομη ομιλία του ο  Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας εξέφρασε τη χαρά του και συνεχάρη το Εκκλησιαστικό συμβούλιο του Ναού και ιδιαιτέρως τον Εφημέριο της Ενορίας  και Αρχιερατικό Επίτροπο Παγγαίου Πρωτοπρεσβύτερο π. Ζαχαρία Μέγκα, για την πρωτοβουλία τους αυτή. Ετόνισε ιδιαίτερα την σπουδαιότητα αυτού του έργου, το οποίο όπως είπε χαρακτηρηστικά είναι απαραίτητο σε κάθε Ναό για τις πνευματικές ανάγκες της ενορίας. Στο χώρο του Πνευματικού κέντρου ο ιερεύς  καλλιεργεί τις ψυχές των ενοριτών του. Σε αυτό θα λαμβάνουν χώρα, τα κατηχητικά σχολεία, ο κύκλος μελέτης της Αγίας Γραφής και διάφορες άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Ευχήθηκε δε με την ευλογία του Θεού και την συνδρομή των ευσεβών χριστιανών σύντομα το έργο να ολοκληρωθεί με την αποπεράτωση του νέου πρεσβυτερίου.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας, Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου όπου έψαλε κατά το τυπικό, εις το κέντρο του ναού τις αρχαίες Κατεβασίες των Χριστουγέννων και εν συνεχεία τελέσθηκε Πανηγυρικό Αρχιερατικό Συλλείτουργο, ιερουργούντων του Σεβασμιωτάτου Βελγίου κ. Αθηναγόρου μετά του Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου. Τον Πανηγυρικό της ημέρας εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος εμπνευσμένα στην εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου αφού πρωτίστως ευχαριστησε τον φιλοξενούμενο Σεβασμιωτατο Μητροπολίτη Βελγίου κ. Αθηναγόρα για την τιμή της παρουσίας μαζί με την συνοδία του, στην Μητρόπολη μας για την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στην Νικήσιανη Παγγαίου. Επίσης τόνισε προς τους ευσεβείς πιστούς το μεγάλο πνευματικό και κοινωνικό έργο που επιτελεί επί σειρά ετών στην Μητρόπολη Βελγίου και γενικά στην Μητέρα Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο.

Στις ακολουθίες παρευρέθηκαν ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Νομού Καβάλας κ. Θεόδωρος Μαρκόπουλος. ο Δήμαρχος Παγγαίου κ. Φίλιππος Αναστασιάδης μετά του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των Αντιδημάρχων και Δημοτικών Συμβούλων, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων της περιοχής.

Φωτογραφικό υλικό από τις ακολουθίες