Νέα

Παράδοση Ψηφιακού Κόμβου στην Ιερά Μητρόπολη Ελευθερουπόλεως

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024 με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο Συνεδριακό Κέντρο «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, πραγματοποιήθηκε η διανομή του υλικού του προγράμματος του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών για την ψηφιοποίηση των ενοριών, από τον Διευθυντή του ιδρύματος Ι.Π.Ε. Πανοσιολογιώτατον Αρχιμανδρίτην π. Θεολόγο Αλεξανδράκη και συγκεκριμένα παραδόθηκαν σε όλους τους Ιερείς της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί εκτός των άλλων  να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο  αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ιερών Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της Ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχούν σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο  Β΄  για την σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία και τόνισε ότι το εν λόγω εγχείρημα αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα τόσο για την επιμόρφωση των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως στις νέες τεχνολογίες και την είσοδό τους στον ψηφιακό κόσμο, όσο και για τους πολίτες αφού θα βοηθήσει πολλές διαδικασίες ν’ απλουστευθούν στο μέλλον. Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη για την κοπιώδη προσπάθειά του και τον μεγάλο οργανωτικό του ζήλο. Επεσήμανε ότι το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην διεύρυνση των γνώσεων των Κληρικών της εκκλησίας της Ελλάδος, στις βασικές δεξιότητες στην χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την ουσιαστική συνεργασία και στήριξη, τον Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως Αρχιμ. π. Χρυσόστομο Μπένο και τον κ. Νικόλαο Χατζητριανταφύλλου Οικονομολόγο της Μητροπόλεως και Συντονιστή του Ι.Π.Ε στην Μητρόπολη, για την σημαντική συμβολή του στο έργο. Έπειτα ευχαρίστησε τους Ιερείς για τη συμμετοχή τους,  και έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την λειτουργία του κόμβου. Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι Ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ – ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ» 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και  προσέφεραν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης  και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας και θα αποτελέσει τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας και αποτελεί καρπό της γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία.