Νέα

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας στις εορτές των Εν Λέσβω Αγίων

Τη γενέτειρα του, Λέσβο, επισκέφθηκε τελευταία ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος κατόπιν προσκλήσεως του επιχώριου Μητροπολίτου Μυτιλήνης για να συμμετάσχει στις λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν των 45 τοπικών Αγίων της νήσου Λέσβου που εορτάζονται επί μια 20ετία περίπου την πρώτη εβδομάδα μετά την Κυριακή των Αγίων Πάντων.

  • Την Πέμπτη 11 Ιουνίου εσπέρας χοροστάτησε παρουσία των Μητροπολιτών Μυτιλήνης κ. Ιακώβου και Μυθήμνης κ. Χρυσοστόμου, στην ακολουθία του Πανηγυρικού Εσπερινού στο τόπο Μαρτυρίου του Γ΄ αιώνος στο ύψωμα του Ναυτικού ομίλου Μυτιλήνης.
  • Την Παρασκευή 12 Ιουνίου εσπέρας χοροστάτησε και μίλησε στον Εσπερινό της Αγρυπνίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Θεράποντος Μυτιλήνης, πλασιούμενος υπό των δύο Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών του νησιού και δεκάδων κληρικών. Της ακολουθίας προηγήθηκε πάνδημος υποδοχή της Ιεράς και θαυματουργού εικόνος της Παναγίας της επονομαζόμενης “Φοβεράς Προστασίας” από την Ιερά Μονή Κουλτουμοσίου, που μεταφέρθηκε από τον Καθηγούμενο της Μονής Γέροντα Χριστόδουλο. Στην μακρά ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αφού ευχαρίστησε και εκ μέρους των άλλων Μητροπολιτών, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Κουλτουμουσίου, ανεφέρθη εκτενώς στο Πρόσωπο της Παναγίας εν σχέσει με την της ονομασία “Φοβερά Προστασία”.
  • Το Σάββατο 13 Ιουνίου εσπέρας, ήτοι στο αποκορύφωμα των Λατρευτικών εκδηλώσεων, χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό των εορτών στον μεγαλοπρεπή Ιερό Ναό του Αγίου Θεράποντος, πλασιούμενος υπό των ως άνω επιχωρίων Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων. Εν συνεχεία έλαβε χώρα η επιβλητική Λιτάνευση και μεταφορά προς τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου, των δεκατεσσάρων Ιερών Λειψάνων του Νησιού και της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας. Στην προκυμαία της πόλεως κατά τη λιτάνευση τελέσθηκε σε ειδική εξέδρα η ευλόγηση των πέντε άρτων και ακολούθησε προσφώνηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τους δύο φιλοξενουμένους Αρχιερείς τόνισε την χαρά του για την αθρόα συμμετοχή των πιστών χριστιανών της νήσου Λέσβου και έδωσε το λόγο στον Σεβασμιώτατον Ποιμενάρχη μας για να εξαγγείλει το μήνυμα της εορτής. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αφού ευχαρίστησε τον Γέροντά του εκήρυξε επιγραμματικά το νόημα των λαμπρών τελετών.
  • Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Κυριακή 14 Ιουνίου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και συλλειτούργησε στην Θεία Λειτουργία όπου προΐστατο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μυθήμνης κ. Χρυσόστομος, που τελέσθηκε επάνω στην Λάρνακα του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου, κατά το τυπικό των πρώτων χρόνων της Εκκλησίας μας όπου τελείτο η Θεία Ευχαριστία επάνω στα Ιερά Λείψανα το Μαρτύρων.