Νέα

Χαιρετισμός Σεβασμιωτάτου επί τη ενάρξει του Νέου Σχολικού έτους 2017-2018

Αγαπητοί μου Διδάσκαλοι και μαθητές των Σχολείων της Μητροπολιτικής μας Περιφερείας

Η σκέψη μου σήμερα στρέφεται με πολλή αγάπη προς όλους σας ,σήμερα που ευλογούμε με τις Ευχές της Εκκλησίας την είσοδό σας στην καινούργια σχολική χρονιά. Διότι το έργο που πάλι αναλαμβάνετε, ύστερα από τις θερινές διακοπές αρκετών εβδομάδων, είναι από τα σπουδαιότερα έργα του ανθρώπου. Η Παιδεία, όλοι το γνωρίζουμε, είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Γι’ αυτό και συγκεντρώνει την προσοχή και το ενδιαφέρον κάθε ανθρώπου, όπου και αν ζει. Η Παιδεία καθορίζει αποφασιστικά το μέλλον του ανθρώπου, το μέλλον αυτής της Πολιτείας.

Γι’ αυτό το λόγο και οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας σήμερα παρευρίσκονται στην επίσημη έναρξη των μαθημάτων σας και υπενθυμίζουν με την παρουσία και την τέλεση του Αγιασμού ποιές αρχές κυρίως πρέπει να διέπουν το έργο το εκπαιδευτικό. Και προπάντων η Εκκλησία του Χριστού θεωρεί χρέος της απαράβατο σε κάθε καιρό να θυμίσει με αγάπη, ότι είναι απαραίτητη η θεική φώτιση και δύναμη για την επιτυχία των σκοπών του εκαπιδευτικού έργου. Ο Επίσκοπός σας, που σας απευθύνει αυτόν τον πατρικό χαιρετισμό και οι ιερείς που σας ραντίζουν με το νερό του Αγιασμού επιθυμούν να μη λησμονείτε ποτέ, ότι Παιδεία χωρίς την έννοια του Θεού, Παιδεία χωρίς στόχους ανθρωπιστικούς, Παιδεία η οποία αποβλέπει στην καλλιέργεια μόνο του νου, και όχι πρωτίστως και της καρδιάς του ανθρώπου, είναι πολύ ελλιπής και κάποτε γίνεται επικίνδυνη.

Μέ αυτήν την ελπίδα, αγαπητοί μου, ότι η καινούργια σχολική χρονιά θα σας χαρίσει τα πολύτιμα αγαθά αυτής της Παιδείας, της Παιδείας η οποία γαλούχησε και κράτησε την Πατρίδα μας επί ολόκληρους αιώνες όρθια, μαχητική, ακατάβλητη μέσα σε εθνικές θύελλες και φουρτούνες, με το όραμα αυτής της Παιδείας, που εμπνέεται από την Ορθοδοξία μας και τις αιώνιες, πατρογονικές μας αξίες,  σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή πρόοδο και κάθε επιτυχία.

Παντοτινός ευχέτης σας

Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ