Νέα

Η Εορτή του Αγίου Ευγενίου του Τραπεζουντίου στο Χορτοκόπι Παγγαίου

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος, 21 Ιανουαρίου 2018, η ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου στον ομώνυμο περικαλλέστατο Ιερό Ναό του Χορτοκοπίου Παγγαίου.

Το πρωί της εορτής ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ετέλεσε τη Θεία Λειτουργία πλαισιωμένος υπό Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεως. Τον Θείο Λόγον εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου αναφερόμενος στους εορτάζοντας Αγίους και τονίζοντας τη συμπόρευση της θρησκευτικής με την εθνική μνήμη.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ετέλεσε σε κλήμα συγκινήσεως την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του Αρχιδιακόνου της Ιεράς Μητροπόλεως π. Κυρίλλου Ποτηρένια, υπευθύνου του Εκκλησιαστικού βιβλιοπωλείου της Μητροπόλεως.

Στην σύντομη ομιλία του ο Σεβασμιώτατος μίλησε με πατρική αγάπη για τον π. Κύριλλο και εξήρε την υπακοή του κατά την πενταετή διακονία του συμβουλεύοντάς τον να παραμείνει πιστό τέκνο της Εκκλησίας κηρύττοντας αδιαλείπτως Ιησούν Χριστόν εσταυρωμένον και αναστάντα, ο οποίος είναι η ανεξάντλητος πηγή δυνάμεως για τον κάθε κληρικό. Επίσης του παρότρυνε να μείνει αφοσιωμένος στο έργο της Εκκλησίας δίδοντας ιδιαίτερη σημασία στον πάσχοντα άνθρωπο και με όλη του την ψυχή να διακινήσει την ενορία του Χορτοκοπίου όπου και θα αναλάβει τα καθήκοντα του νέου εφημέριου.

Προ της Απολύσεως της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος επιβραβεύοντας τον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο για την καλή διακονία του στην Ιερά Μητρόπολη ως Διάκονος και Αρχιδιάκονος του απένειμε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη.

Μετά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο νεοχειροτονηθείς διένειμε κατά το έθος το Αντίδωρο και δέχθηκε τις ευχές του πυκνού εκκλησιάσματος.

Εν συνεχεία ακολούθησε δεξίωση υπό του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, στο Πνευματικό κέντρο του Ιερού Ναού.

Η τοπική μας Εκκλησία και ιδιαιτέρως το χωριό του Χορτοκοπίου, έχει εξαιρετικό προνόμιο, να είμαστε από τις ελάχιστες περιοχές της πατρίδος μας, οι οποίες τιμούν τη μνήμη του Αγίου Ευγενίου και των συν αυτώ μαρτύρων Ουαλεριανού, Κάνδιδου και Ακύλα. Χάρις στους προγόνους του Χορτοκοπίου, οι οποίοι είχαν την ευλογημένη έμπνευση να ανεγείρουν αυτόν τον περικαλλή Ναό εις τιμή του Αγίου Ευγενίου για να συντηρήσουν ακόμα καλύτερα και τους εθνικούς και τους θρησκευτικούς δεσμούς με την πατρίδα των προγόνων τους.