Νέα

Εγκαίνια Ιερού Ναού Αποστόλου Ανδρέου στον Άγιο Ανδρέα Παγγαίου

Με την καθιερωμένη εκκλησιαστική τάξη πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, τα εγκαίνια του Ιερού Ναού του Αποστόλου Ανδρέου, παλαιό Ρώσικο μετόχι της περιώνυμης Σκήτης του Αγίου Ανδρέα των Καρυών του Αγίου Όρους,  στον Άγιο Ανδρέα της περιοχής των Ελευθερών του Παγγαίου.

Την παραμονή πραγματοποιήθηκε η υποδοχή των Ιερών λειψάνων και τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός των Εγκαινίων. Προ της ενάρξεως του Εσπερινού έγινε από τον Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Μπένο  η κατάθεσις των Ιερών Μαρτυρικών Λειψάνων τα οποία και εναποτέθηκαν εις την Αγία Τράπεζα επί του Αγίου Δισκαρίου, όπως ορίζει η εκκλησιαστική τάξη των εγκαινίων ψάλλοντας την ειδική Ακολουθία της υποδοχής των Σεπτών Λειψάνων εντός του Ιερού Βήματος. Πριν το τέλος του εσπερινού εψάλει η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου.

Το Σάββατο 24 Μαρτίου 2018, τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου των εγκαινίων από τον προσκεκλημένο Μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανο. Στο τέλος του Όρθρου άρχισε η ακολουθία των εγκαινίων, με τη λιτανεία των ιερών λειψάνων γύρω από το Ναό, από τον Σεβασμιώτατον ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Στέφανο, πλαισιωμένων υπό Ιερέων και Διακόνων της Μητροπόλεως.

Κατά την διάρκεια του κοινωνικού ο Εφημέριος του Ιερού Ναού μίλησε στο εκκλησίασμα αναφερόμενος στο Ιστορικό του ανακαινισθέντος Ιερού Ναού του Αγίου Ανδρέου. (η ομιλία)

Μετά το πέρας των Εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος και αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φιλίππων κ. Στέφανο για την αποδοχή της προσκλήσεως, ετίμησε τον Εφημέριο της ενορίας π. Ιωάννη Λιγνό με το οφφίκιο του Οικονόμου. Στην σύντομη ομιλία του συνεχάρη τον π. Ιωάννη για την υπακοή του και για την υποδειγματική εργατικότητα στην ενορία του Αγίου Ανδρέα. Επίσης μεταξύ άλλων τόνισε: “Ιδιαιτέρως επιθυμώ να ευχαριστήσω τον π. Ιωάννη ο οποίος έδωσε την ψυχή του, για να ολοκληρωθεί ο Ιερός αυτός Ναός, που είναι ο άξιος  καρπός και το έργον αυτού”. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον πρώην δήμαρχο Ελευθερών κ. Χαράλαμπο Χρυσανίδη για την σημαντική βοήθεια στην ανακαίνιση του Ιερού Ναού και τον ετίμησε επιδίδοντάς του τιμητική πλακέτα ως ενθύμιο της ημέρας τον εγκαινίων. Επίσης ευχαρίστησε το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους ψάλτες και όλους όσους συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο.