Νέα

Η Εορτή του Αγίου Ανδρέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης στον τόπο ταφής του Αγίου

Την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος, ευρισκόμενος στην γενέτειρά του Λέσβο προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου για τις λατρευτικές συνάξεις των εν Λέσβω Αγίων, μετέβη στην Ερεσό για την εορτή του εν Αγίοις Πατρός και Διδασκάλου Ανδρέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης, συγγραφέως του Μεγάλου Κανόνος.

Το πρωί της εορτής χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και ετέλεσε την Θεία Λειτουργία πλαισιωμένος υπό δεκάδος Ιερέων της Μητροπόλεως, συμπροσευχομένου του επιχώριου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου κ. Ιακώβου, στον ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Κρήτης Σκάλας Ερεσού, όπου όπισθεν του περίβολου του ναού ευρίσκεται ο τάφος του Αγίου Ανδρέου.

Τον Θείον Λόγον εκήρυξε προς το πολυπληθές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, αναφερόμενος στον Άγιο Ανδρέα, τονίζοντας τα πολλαπλά χαρίσματα του ένα εκ των οποίων ήτο η συνθεση θεσπέσιων εκκλησιαστικών ύμνων με κορυφαίον τον περίφημο Μεγάλο Κανόνα, που ψάλλεται την Τετάρτη της Ε΄ Εβδομάδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ στην συνέχεια του λόγου του αναφερθηκε γιατί ετάφη στην Ερεσό Λέσβου.

Πριν την απόλυση κλήρος και λαός με επικεφαλής τους δύο Αρχιερείς λιτάνευσαν τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ανδρέου έως τον τάφο του, όπου και ανεγνώσθη η ευχή των κολλύβων. Κατά τη διάρκεια της λιτανίας τελέστηκε τρισάγιο στο άγαλμα του Δημητρίου Μπουρλοτιέρη Παπανικολή για να καταλήξει στον Ιερό Ναό όπου και έγινε η απόλυσις.

Το κήρυγμα του Σεβασμιωτάτου κατά τη Θεία Λειτουργία: