Uncategorized

Προσφώνηση Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Χρυσοστόμου Μπένου

Σεβασμιώτατε, αγαπητοί μου αδελφοί και πατέρες
Χριστός Ανέστη!
Η σημερινή ημέρα, πέρα του γενικού πνευματικού της μεγαλείου ως Κυριακή, είναι και μία ξεχωριστή για την Μητρόπολή μας διότι αξιωνόμαστε με τη Χάρη του Θεού να εγκαινιάσουμε τη παρούσα αίθουσα με τη πρώτη διάλεξη, απευθυνομένη όχι μόνο σε κληρικούς της επαρχίας μας αλλά και σε λαϊκούς, γι αυτό και καλωσορίζουμε όσους για πρώτη φορά επισκέπτεσθε το παρόν Συνεδριακό Κέντρο της Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως.
Η πρώτη μάλλον προγραμματισμένη ομιλία στον παρόντα χώρο ήτο εν όψει των Αγίων ημερών της Μεγάλης Εβδομάδος, δεν ήτο όμως δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγο κάποιου απρόσμενου και θλιβερού κωλύματος του εισηγητού της.
Σήμερα λοιπόν εν όψει της επερχόμενης εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης που συν Θεώ θα εορτάσουμε την ερχόμενη Πέμπτη 21 Μαΐου, εκπληρώνει ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τη υπόσχεση που σας είχε δώσει την Κυριακή της Σταυροπροσκηνήσεως κατά το Εσπερινό Κήρυγμα με θέμα τον Άγιο Κωνσταντίνο, υποσχόμενος τότε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να διαφωτιστούμε όλοι μας περεταίρω για τον Μέγα Κωνσταντίνο από έναν ειδικό, ο οποίος ιστορικά και επιστημονικά έχει ασχοληθεί με τον βίο Του.
Έτσι λοιπόν κατόπιν προσκλήσεως από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας έχουμε την χαρά και τη τιμή να έχουμε κοντά μας έναν από τους λίγους συγγραφείς που έχουν ασχοληθεί εμπεριστατωμένα με τον Άγιο Κωνσταντίνο. Τον αγαπητό μας και γνωστό σε πολλούς από εσάς κ. Αποστολίδη Δημήτριο, ο οποίος σε λίγο με την εισήγηση του θα μας διαφωτίσει όλους μας, κληρικούς και λαϊκούς αναπτύσσοντας το θέμα “Η Ιστορική αλήθεια για τον Μέγα Κωνσταντίνο”.
Θα μου επιτρέψετε σε αυτό το σημείο, για όσους δεν γνωρίζουν, να παρουσιάσω σύντομα το βιογραφικό του σημερινού εισηγητή μας:
Ο κος Αποστολίδης γεννήθηκε και ζει στην Καβάλα όπου εργάζεται ως δικηγόρος. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Οικονομικών Επιστημών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και αριστούχος της Νομικής Σχολής του ιδίου πανεπιστημίου. Έχει επίσης αποφοιτήσει από το Ιταλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και τη Σχολή Βαλκανικών γλωσσών του Ι.Μ.Χ.Α (Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου).
Έχει ιδιαίτερους συναισθηματικούς δεσμούς με την πόλη μας, την Ελευθερούπολη, αφού η οικογένεια της μητέρας του Μαρίας Γεωργιάδου εγκαταστάθηκε εδώ με την ανταλλαγή των πληθυσμών του 1924.
Έχοντας έντονα θρησκευτικά βιώματα από τα παιδικά του χρόνια δραστηριοποιείται σήμερα στον χώρο της τοπικής εκκλησίας των Φιλίππων.
Τμήμα της δραστηριότητάς του αναλώνεται στην ιστορική έρευνα, καρπός της οποίας είναι και τα εξής βιβλία του:
1. «ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΑ»
2. «ΠΟΛΙΣ ΧΡΙΣΤΩΝΥΜΟΣ»
3. «ΦΙΛΙΠΠΟΙ: Η ΜΙΣΓΑΓΓΕΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ» κλπ.
Εσκεμμένα άφησα τελευταίο ένα σπουδαίο πόνημά του, σπουδαίο για όλους εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς, το βιβλίο ο “Μέγας Κωνσταντίνος ο Ισαπόστολος”, το οποίο αποτελεί καρπό της μακροχρόνιας ενασχόλησης και του πολύπλευρου ενδιαφέροντός του για τη μεσαιωνική ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού με γνώμονα την ίδια την Αλήθεια κάτι που αποτελεί πολύτιμο στοιχείο ενός ερευνητή, φωτίζοντας τους αναγνώστες του, σε σημαντικές πτυχές της θρησκευτικής προσωπικότητας του Μεγάλου Κωνσταντίνου! Το σπουδαίο αυτό βιβλίο έχει κυκλοφορήσει σε δεύτερη ανανεωμένη έκδοση το 2012 από της Εκδόσεις της Μητροπόλεως Φιλίππων και όσοι από εσάς θέλετε να το προμηθευτείτε μπορείτε στο τέλος της διαλέξεως να το αγοράσετε κατά την έξοδό σας.
Το ευχαριστούμε και πάλι και τον παρακαλούμε να λάβει το λόγο.