Νέα

Ονομαστήρια Μητροπολίτου Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσοστόμου

Με τη πρέπουσα λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η Εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του εορτάζοντος Μητροπολίτου και συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου, ο οποίος και ομίλησε επίκαιρα καθώς και του Μητροπολίτου Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου, με την παρουσία του Ιερού Κλήρου της Μητροπόλεως μας, των Αρχών του τόπου και πλήθους πιστών της επαρχίας Παγγαίου.

Την κυριώνυμο ημέρα, τελέσθηκε στον ως άνω Ιερό Ναό η Ακολουθία του Όρθρου της εορτής και στην συνέχεια Αρχιερατικό Συλλείτουργο προεξάρχοντος του Μητροπολίτου μας κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νειλουπόλεως κ. Γενναδίου. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκήρυξε ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας αναφερόμενος στην ζωή και το έργο του Αγίου Πατρός Ιωάννου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, του ανθρώπου που σαγήνευσε και συνεχίζει να σαγηνεύει χιλιάδες ανθρώπων μέσα από τα διαχρονικά ανεπανάληπτα συγγραφικά έργα Του.

Τον εορτάζοντα Ποιμενάρχη, προσφώνησε ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Χρυσόστομος Μπένος, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στο αξίωμα του Επισκόπου και διερμήνευσε τα αισθήματα αφοσίωσης και αγάπης του Ιερού Κλήρου καθώς και του ευσεβούς λαού της Ι. Μητροπόλεως Ελευθερουπόλεως προς το πρόσωπο του εορτάζοντα Μητροπολίτη, απευθύνοντας ευχές με αφορμή την συμπλήρωση δέκα ετών Αρχιερωσύνης αλλά και λαμπράς διακονίας στο πηδάλιο της τοπικής Παγγαιωτικής Εκκλησίας. Εν συνεχεία αντιφώνησε, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος με την σειρά του, ευχαρίστησε τον επίσης εορτάζοντα Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως καθώς επίσης τον Σεβασμιώτατο Άγιο Νειλουπόλεως και άπαντας τους Ιερείς της Μητροπόλεως, τους εκπροσώπους των τοπικών πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και τον ευσεβή λαό της επαρχίας Παγγαίου, για τη συμμετοχή στα ονομαστήριά του. Αναφέρθηκε στο πολυεύθυνο και επίμοχθο έργο της Αρχιερατικής διακονίας του, επισημαίνοντας ότι πρώτιστη προτεραιότητά του αποτελεί πάντοτε το συμφέρον της Εκκλησίας και η πνευματική προαγωγή του τόπου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές του τόπου και πλήθος πιστών ευχήθηκαν στον εορτάζοντα Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως όπου εκεί εδέχθη τις εγκάρδιες ευχές των πιστών.

 Προσφώνηση Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως

Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα

Αξιωνόμαστε από τον φιλάνθρωπο Θεό ακόμη μία φορά να εορτάσουμε στον Καθεδρικό Ναό της πόλεώς μας την εορτή του εν Αγίοις Πατρός και Διδασκάλου της Εκκλησίας μας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ενός μεγάλου Πατριάρχου της βασιλευούσης των πόλεων. Σήμερον όμως η τοπική Εκκλησία μας, η Μητρόπολη της Ελευθερουπόλεως εορτάζει τα ονομαστήρια του Σεπτού Ποιμενάρχου της Μητροπολίτου κ. Χρυσοστόμου.

Εκ μέρους του ευαγούς  Κλήρου της Μητροπόλεως μας, ο οποίος με την Χάριν του Θεού διακονεί στην Ιερά Μητρόπολιν,  της οποίας Υμείς προΐστασθε, αλλά και του ευσεβούς Ποιμνίου της Παγγαιορίτικης επαρχίας, σας εκφράζω ως Πρωτοσύγκελλος σας από ψυχής εγκαρδίους υιϊκάς ευχάς κατά την σημερινήν επέτειον των σεπτών Ονομαστηρίων σας.

Ευγνώμονες για όσα πνευματικά αγαθά, μας προσφέρετε, για την ανύστακτη ποιμαντική σας φροντίδα, δεόμεθα προς τον Αρχιποίμενα της Εκκλησίας Ιησούν Χριστόν, δια πρεσβειών του πολυαγαπημένου προστάτου και διδασκάλου Σας Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, να σας διαφυλάττη πάντοτε και να σας χαρίζει στο λογικό σας Ποίμνιο: «σώον, έντιμον, υγιά, μακροημερεύοντα και ορθοτομούντα τον Λόγον της Αυτού Αληθείας», ώστε να συνεχίσετε επί Ετη πολλά να φωτίζετε Κλήρον και λαόν με το θεμουργόν Σας κήρυγμα.

Η σημερινή επέτειος των Ονομαστηρίων σας είναι η ενδεκάτη από την άφιξη σας στη δροσοβόλο Ελευθερούπολη. Επειδή όμως σαφής είναι και κατηγορηματική η εντολή σας να μη αναφερθούμε στο έργο, που επιτελέσατε κατά την διαρρεύσασα δεκαετία, ως εχθρός αδιάλλακτος των επαίνων και των εγκωμίων που είστε εκ φύσεως, και για να βλέπει το έργο σας κυρίως «ο βλέπων εν τω κρυπτώ Θεός» και αποδίδει Εκείνος  «εν τω φανερώ», γι’ αυτό δεν θα μιλήσωμε για ο,τι επετύχατε στη δεκαετή ποιμαντορία σας.

Εμείς οι Κληρικοί και συνεργάτες σας, οι οποίοι καθημερινά στο πρόσωπό σας θεωρούμε την αγωνία και τον αγώνα σας, ώστε κάτι καλό και θεάρεστο να μείνει στη Μητρόπολι μας, ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός να σας χαρίζει υγεία και δύναμη ψυχής, ώστε οι προσδοκίες σας και οι μύχιες της ψυχής σας επιθυμίες να γίνουν κάποτε πραγματικότητα, η οποία θα ευφραίνει και Εσάς και θα δοξάζεται το Πανάγιο του Θεού Όνομα.

Πολλά και όλβια και καταξιωμένα τα Έτη σας, Σεβασμιώτατε Πάτερ και Δέσποτα.